Вдигат критериите за почистването на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
13:25 / 08.03.2016
2718
При провеждането на обществената поръчка за избор на нови сметопочистващи фирми сме заложили нови, по-високи критерии пред кандидатите. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

"С процедурата сме въвели нови срокове на концесията. До сега фирмите печелиха търга за 15 години, а вече ще имат право да чистят 5 години. Заложени са нови изисквания към сметопочистващата техника, която трябва да е клас "Евро 5". Това означава нови машини и камиони, нови съдове, повишена кратност на събиране на отпадъците, машинно и ръчно миене и метене, събиране на едрогабаритни отпадъци, на биоотпадъци, почистване на зелените площи, пътни знаци, парапети, мантинели, графити и др.", допълни Иван Портних

Той отново уточни, че при обявяване на процедурата няма подадена нито една жалба по отношение на методиката на оценяване на участниците. Комисията продължава работа по оценка и класиране. 

"Към момента са оценени техническите оферти, в които кандидатите описват различни показатели. Те се оценяват по специални таблици, с посочени мотиви. Този протокол ще бъде качен на сайта на Община Варна, сектор "Профил на купувача", заедно с решението за класиране, така както изисква ЗОП", обясни още кметът. 

"Що се отнася до упражненията по темата "спиране на обществени поръчки" - едни или други ремонти могат да почакат, но чистотата на Варна не може да бъде отлагана и не бива да става обект на политически и други спекулации и заигравки. От туристическия бранш вече реагираха остро и определиха искането за прекратяването й като опит за саботаж на туристическия сезон. С публикуването на ценовите оферти след приключване на работата на комисията, ще стане ясно, че освен фирмите, споменати в днешни публикации, има и други участници, на част от които цените са по-високи от споменатите. А има и такива, които предлагат почистване на метро и трамвайни трасета във Варна", допълни Иван Портних.

На въпрос какви ще са санкциите за фирмите, които не си свършиха работата при падналия сняг през януари кметът каза, че се очаква до броени дни да бъдат предоставенипротоколите за работата и през февруари и тогава ще бъдат обявени тези санкции. Иван Портних допълни само, че за последните две години Община Варна е глобила сметопочистващите фирми за недобре свършена работа с 1,5 млн.лв. 

 


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).