Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вдигат протест срещу разпродажбата на общински зелени терени във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:51 / 17.08.2023Коментари (0)1456
© Фейсбук
Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени ще се проведе днес във Варна. Той е насрочен за 18.30 часа в градинката между булевардите "Република" и "Сливница", научи Varna24.bg.

Протестът се организира от групи и лица, които са за запазване на зелената екосистема в града.

Недоволството им е породено от продажбата на близо 9 декара, частна общинска собственост, които се намират в район "Младост“, на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Република" (в непосредствена близост до Делта Планет мол) - там където за днес е организиран протестът.

Целта на продажбата, припомня Varna24.bg, е там да се построи сграда, като част от нея бъде за нуждите на администрацията на район "Младост“, чийто сграден фонд е в много лошо и нефункционално състояние.

Заради това инициативна група ще се вдигне днес. Публикуваме текста за протеста им без редакторска намеса:

Протест срещу разпродажбата на общински зелени терени във Варна! Поредното решение на Общински съвет планира да ни отнеме залесен с 300 големи дървета терен от 9 декара.

Мястото е иглолистна гора, то е най-голямото зелено пространство в района - с далекопровод, дере и водосбор, с важно значение за добрата градска среда в района.

Спорното общинско решение е след поредица подобни практики, като само преди три години местният съвет реши да продаде 118 общински имота.

Диктатът на управляващото местната власт мнозинство безочливо разпродава общата собственост - не в интерес на гражданите и перспективното развитие на Варна, но за сметка на едни тесни, временни, корпоративни интереси. Така, в ущърб на Варна и гражданите общинските терени се продават и се застрояват: скоропостижно, високо и плътно.

Без прозрачност, без обществена подкрепа, извън познатите устойчиви стандарти и добри практики: Варна се разпродава, гетоизира, презастроява именно в резултат работата на Общински съвет мандат 2019 -2023.

Участниците в този формат са полагали клетва да защитават нуждите на града и единствено обществените интереси на гражданите. В същото време, нарочно, горделиво градоуправителите инициират огромни разходи за разни ремонти на ремонти, които се плащат с борчове и продажба на зелени градски места.

Така Варна губи огромни ресурси и площи публични терени, а ние гражданите губим доверие в местните политици, виждайки, как те защитават не гражданските, а едни тесни търговски интереси.

Днес местните политици нямат общественото доверие и легитимност да управляват публичните блага, затова трябва да се ограничат техните тиранични действия. Липсата на всякаква принципност между икономическите, социални и екологични местни практики на управниците от последния мандат ще остане в историята на Варна като най-голямата ни известна дълготрайна и значима злоупотреба с обществени ресурси.

В случая и преди да се случи скандалното решение за продажба на въпросните 9 дка с граждани от кв. Младост се срещнахме с общинските съветници. Апелирахме представителиоте на Общината да съхранят тези 9 дка публичен имот. Срещнахме пълна незаинтересованост и узнахме, че въпросното решение вече е взето от тяхната задруга: задкулисно, зависимо. Уви, ние видяхме нашите избранници като едни задължени (към #няКОЙ), безполезни за обществото оператори на някакви корпорации.

И стана известно, че общинските съветници са загубили реална връзка с гражданите, със свободните избиратели и вместно открит, включващ жителите процес за взимане на решения, те просто ликвидират обществените ресурси. В същото време тези политици си придават важност, като парадират с дългогодишния си (без)подобен опит, с разни псевдоекспертни мнения, преднамерени оценки и намеренията на кмета да се разпродават всякак, всякакви общински терени.

Разбирането как тука стана така идва и от архивната история какво местните политици първоначално като кандидати бяха обещали, а после като общински съветници реално направиха, гласуваха, решиха, та се стигна до всичките тези видими резултати.

Самоуправството и злоупотребата с власт на местните политици налагат един нов модел да се инициира гражданска активност, публичност и застъпничество за обществото на Варна в местната власт, за ограничаване на непрозрачните практики, корупцията, лобизма на строителните компании.

Тогава ще се наложи един по- открит и отговорен модел за градско управление, за да се увеличи доверието и условията да се опазят интересите на Община Варна.

От "Варна диша" допълват:

Мнозинството в този Общински съвет с нищо не показа, че мисли за Варна, нейните жители и гости. В края на своя мандат очевидно се кани да прокара частни интереси, които ще се отразят негативно на бъдещето на града.

Поради тази причина настояваме за:

- Отмяна на решението за продажба на горичката м/у бул. "Република", бул. Сливница и ул. "Младежка" (до Планет МОЛ).

- Спиране на 25-годишната концесия за спирките на Варна.

- ОбС и администрацията на кмета да не взема никакви дългосрочни решения, касаещи града като устройство на територии, продажба на имоти и концесии до изтичането на мандатите им.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: