Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вдигат сграда на мястото на Картофената къща, 5 млн.лв. обезщетение поиска инвеститорът от Община Варна
Автор: Пламена Николова 09:23 / 28.01.2020Коментари (0)10450
© Varna24.bg
5 млн.лв. обезщетение за пропуснати ползи поиска инвеститорът, който има намерение да застрои терена, където някога се намираше емблематичната Картофена къща във Варна. Това съобщи вчера кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg

"След събарянето на Картофената къща, която е била паметник на културата, и съдебна сага от над 10 г.,  Върховният съд задължи администрацията на Община Варна да одобри плана за застрояване на този имот. Междувременно собствениците на терена заведоха дело за пропуснати ползи срещу общината, като поискаха 5 млн. лв. Общината печели това дело, но трябва да изпълни и съдебното решение. Така че, и този план за застрояване на парцела на Картофената къща, в крайна сметка ще стане факт", обясни главният архитекст на Община Варна Виктор Бузев. 

"Мерките, които предприемаме за ограничаване на строителството, явно се разминават с желанията на инвеститорите и те прибягват до помощта на съда, за да се борят за своя интерес, който е максимална реализация на инвестиционните проекти. Не искам да обвинявам персонално никого, но смятам, че вещите лица в много от случаите са заблудили съда, за да вземе решение за възстановяване на частна собственост във вече реализирано мероприятие“, подчерта Виктор Бузев.

"Този проблем е повече от 20 години и генерира напрежение във времето. В кой момент частният собственик ще реши да реализира имота си и намеренията си, ние не можем да гадаем. Така че, очакваме в бъдеще да има изненади - с нови инвестиционни проекти на места, на пръв поглед са празни и свободни и са на никого“, допълни главният архитект.

"Готови сме да сформираме работни групи с експерти от всички политически партии, граждански движения и всички браншови организации във Варна, за дебат за строителството в града. Желанието ни е без политизиране и демагогия да станат ясни фактите, предисторията и възможните решения. Защото са нелепи опитите на т. нар. десни да създават напрежение сред хората, прехвърляйки се от кампанията за местни избори в подготовка за парламентарните. След заплахите за "безводие“ във Варна и за "фалит“ на "Градски транспорт“, явно на дневен ред е строителството. Добре дошли са – нека всички чуем техните експертни предложения и решения - открито, пред медиите, пред обществото“, коментира кметът Иван Портних.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: