Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вдъхновените от Рембранд офорти от програмата "Гледай, рисувай и учи!" вече в изложба
Автор: Пламена Николова 08:52 / 28.04.2022Коментари (0)1022
©
Бивши и настоящи ученици от
НУИ "Д.Христов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, която представи през март колекция от факсимилета на 100 офорта на Рембранд, вече показва втория етап от новата си образователна програма. В първия етап ученици и възрастни рисуваха под грижите на музеен педагог, изучавайки майсторството на Рембранд. Сега пред публиката ще застане творческата продукция на техните занимания, съобщи Нина Локмаджиева.

Под ръководството на преподавателя по графика Георги Кенаров учениците от 9, 10 и 11 клас специалност изобразително изкуство на НУИ “Добри Христов" усвояваха тънкостите на рисунъка на великия нидерландец. Дни преди изложбата те са в графичния кабинет на училището и довършват последните отпечатъци на своите офорти. Дирекция “Култура и духовно развитие" на Община Варна е помогнала за закупуване на материалите за печат на техните творби.

“Това, което исках да предам на учениците като знание в този обучителен процес - споделя Георги Кенаров, - е да не копират напълно Рембранд, а да изразяват и себе си, да следват неговата идея, да откраднат експресивността, която влага в своите рисунки, да се опитат да работят с неговата лекота. Вече втора седмица печатаме офортите с голям ентусиазъм от страна на учениците. Техниката ги спечели, тя не е лесна, но е завладяваща и се получиха някои доста добри неща. При това не бива да забравяме, че по време на пандемията имаше лек застой в училищната работа с метални техники, а и сега изведнъж интересът на младите ни таланти избуя взривно - всички сме плътно в ателието по графика, омазани до лакти, но щастливи.

Учениците предпочетоха да прерисуват предимно пейзажите на Рембранд, сред тях са популярният пейзаж с мелницата, двете дървета, дънерът с котка, има и две фигурални композиции, а едно от децата се вдъхнови и направи котка в негов стил. Всички дадоха по нещо от себе си, въпреки че са рисували едни и същи неща, като са използвали неговите офорти, няма две еднакви работи. Всеки е вложил своята енергия към великите уроци на Рембранд. 20-те най-добри ще изберем офорта и ще покажем в Градската галерия. Надявям се всеки, който ги види, да оцени, че сме свършили немалко работа."

Партньори в проекта са НУИ "Добри Христов“, НЧ "Просвета“- 1927, Отдел “Изкуство" на РБ "Пенчо Славейков“. Проектът се реализира с подкрепата на Община Варна.

Откриването на изложбата е на 29 април от 17:00.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: