Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вече 3 години Клуб подкрепя родители на деца със специални потребности
Автор: Екип Varna24.bg 15:26 / 14.03.2022Коментари (0)888
Вече три години в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна) успешно функционира Клуб на родителя. Първоначално той бе създаден като Група за подкрепа на родители на деца със специални потребности, в рамките на работилниците за родители "Да пораснем заедно плюс“ по Програмата на УНИЦЕФ за ранно развитие на детето и подкрепа на родителството. След приключване на 11-те терапевтични сесии, по инициатива на самите родители, групата прерасна в клуб. Негови ръководители са монтесори терапевтите от ДМСГД – Варна Весела Демирова и Доротея Ризова, които имат сериозен опит в работата с деца със специални нужди.

Родителите, които участват в клуба, сами споделят, че вече са претърпели пълна промяна, както емоционално, така и визуално. "Припомниха си, че за да са щастливи децата, те самите трябва да се чувстват добре. Плахостта и неувереността им останаха на заден план, а на преден излезе желанието да заявят себе си, да изразят нуждите си и да реализират отдавна загърбени лични цели. Майките намериха упора една в друга. Започнаха да се събират, да излизат заедно, да си споделят съкровени чувства и проблеми, намериха упора в групата. Всичко това им даде сили и тласък да променят живота си към по-добро“, обясни Весела Демирова.

Клубът обединява хора на различна възраст и с различни професии. Общото между тях е желанието им да достигнат до повече родители, които имат нужда от подкрепа, предвид трудностите при отглеждане на дете със специални потребности. В тази връзка ДМСГД- Варна от години предлага услугата Дневен център за деца с двигателни и ментални дефицити от 0 до 7 –годишна възраст. Тя включва безплатен транспорт до Центъра и обратно, дневна грижа, съчетана с педагогическа подкрепа и работа със специалисти, според специфичните нужди на детето - психолог, логопед, кинезитерапевт, рехабилитатор, ерготерапевт и монтесори терапевт. Децата на родителите в Клуба също са или са били в Дневния център, където повечето от тях са проходили и проговорили с помощта на специалистите от ДМСГД - Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: