Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт
Автор: Пламена Николова 14:13 / 24.09.2021Коментари (0)3428
© Varna24.bg
Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател на ПК "Транспорт" към Общински съвет Варна.

"Един от най-важните въпроси, касаещи транспорта на Варна е новото ценообразуване на превозните документи, които не сме огледали в комисията по транспорт.  Комисията по финанси разгледа предложението и то беше прието, като след решение на Общинският съвет цената на билета, закупен от машините става 1,50 лв., а билет, закупен вътре в превозното средства скача на 2 лева.

Тук обаче има момент на дискриминация за хората, които пътуват ежедневно по една и съща линия, а на тяхната спирка няма машина. Аз, като председател на ПК "Транспорт“, не бих позволил вдигането на тази цена.  

В момента на гражданите им е много изгодно да пътуват за 1 лев на час с възможност за смяна на няколко автобуса. В момента при карта за десет пътувания имат левче бонус, за по-голяма сума също има бонуси. Когато променяхме наредбата в края на 2020 година, казах, че нямаме инфраструктура да поемем тази натовареност от гледна точка на машините. Тогава трябваше да помислим и предложим картите да имат повече бонуси, да има по-преференциални цени. Всички колеги подкрепиха мнението ми, че трябва да наблегнем на картите, за да няма струпване на хора край машините. Сега вече стигнахме до заключението, че с машините има проблеми и не могат да поемат трафика.

Дори варненци да започнат масово да купуват карти, пак ще ги зареждат от машините. Идеята е пътниците да валидират само картите, което да става бързо, а туристите да ползват по-скъпите билети. В момент на тази инфлация и вдигането на всички енергийни източници, не смятам, че е удачно с този добър бюджет, с който се хвалим, да вдигнем цените.

Що се отнася до дълговете на "Градски транспорт“, получих писмо в комисията, където се посочва, че има задължения от близо 2 млн.лв. към различни доставчици. Очаквам отчет от ТАСРУД за постъпленията за първите 6 месеца на годината от закупуването на електронни карти и билети.

На предната ПК Финанси разгледахме загубите на Градски транспорт, бяха около 2, 3 млн.лв., смятам, че не е толкова голяма, ще се наложи да я покрием от нашите данъци, но идеята за увеличение на билета провокира напрежение сред гражданите.

Относно темата с новите автобуси, имам уверението на фирма "Градски транспорт", че са приключили процедурите и в момента до юни 2022 година ще имаме първите автобуси на ток, т.е. наречените екологични автобуси.

Автопарка не е добро здраве и ако излезе някой от автобусите от строя трудно се справяме.

Започнахме да работим по проекта за лека железница, която ще минава през едно трасе, с което ще се съобразяват всички автобуси, така че да са синхронизирани с нея маршрутите.

Новата транспортна схема, която се дискутираше, предвиждаше на малки курсове по-често да има повече автобуси, за да има прикачване. За да не се движи една линия с пълни автобуси, а другите празни, така" Градски транспорт" ще е оптимизиран и по-добър за гражданите. Транспортната схема беше пусната за дискусия, поканих гражданите да входират писма с предложения до мен, за да ги обсъдим ипрепратим към администрацията, но на този етап само я представихме и не е одобрена окончателно.

Относно железницата тя беше представена публично и в момента се работи по проект, който да уточни трасето", коментира Венцислав Сивов.

Повече вижте във видеото!











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: