Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Версия: Изчезналият варненски професор - жертва на подводната мафия
Автор: Екип Varna24.bg 09:52 / 15.03.2017Коментари (0)3959
©
Проф. Веселин Пейчев
Разследващите във Варна работят по различни версии за съдбата на бившия шеф на Института по океанология Веселин Пейчев, който вече пети ден е  в неизвестност.

Изчезналият миналия петък проф. Веселин Пейчев от Варна може да е жертва на различни интереси от различни сфери на морската дейност. Разследващите работят по няколко версии за възможно отвличане от хора, които не са долюбвали бившия шеф на Института по океанология към БАН.

Най-близка във времето е историята със спряната поръчка за ремонта на Институтът по океанология във Варна научния кораб "Академик", за която предишният кабинет отпусна немалката сума от 1,1 млн. лв.

Плавателният съд е от времето на възхода на социализма и с него Тодор Живков и членове на бившето Политбюро на ЦК на БКП във Варна ходеха за риба.

Преди 20 г. един от бившите директори на института разказа пред "24 часа" как тогавашният министър-председател Гриша Филипов ловял сафрид от "Академик", докато водолази закачвали риба на въдицата му.

"Академик" потъна в забвение и ръжда, докато не изгря отново звездата му, когато американският проф. Робърт Балард не реши да го използва за търсене на останки от Атлантида на дъното на Черно море.

Според тогавашни бивши ченгета от родното контраразузнаване обаче експедицията на Балард е била финансирана от военноморското разузнаване на САЩ. Истинската ѝ цел била да се направи подробна карта на подводния релеф за атака с подводни крилати ракети срещу Русия.

Професорът така и не откри Атлантида и си замина за Америка.

"Купища ценни находки откриват всяка година учените при плаванията на "Академик". От 2001 г. насам корабът участва в редица родни и международни експедиции. Част от артефактите подкрепят теорията, че описаният в Библията всемирен потоп се е случил в Черно море.

Преди 4 г. например при сондаж бе намерен корен от дърво, покрит с мидени черупки. Чрез въглероден анализ в Колумбийския университет в САЩ бе доказано, че той е на 12 400 г., а черупките са на 7900 г.

Датировките подкрепиха тезата, че в този интервал обширни части от някогашната суша са били превзети от морето. Според учените след топенето на ледниците нивото на Световния океан се е повишило драстично, а в нашия регион това е довело до нахлуване на мощен поток от солени води от Мраморно море.

Те са преодолели Босфора и са нахлули в сладкото и затворено дотогава Черно море, завземайки 30-40 км от сушата. Така се е формирал и сероводородният пласт, заради който днес на дълбочина под 150 м почти няма живот.

"Липсата на кислород в придънния слой обаче запазва почти непокътнати останките от потънали кораби", казва проф. Пейчев, преди да започне своята битка правителството да даде парите за ремонта на "Академик". Той е уникален с единствената миниподводница на борда си, същото съветско изделие, с което проф. Балард открива останките на "Титаник".

На 25 февруари тази година обаче обществената поръчка за ремонта на научния кораб бе спряна.

"Серия нарушения на процедурата бяха установени при проверка на обществената поръчка за ремонт на научноизследователския кораб", съобщи новият директор на Института по океанология във Варна проф. Снежанка Мончева. Тя не скри разногласията си със своя предшественик и хладните им отношения.

"В процеса на ревизия на тази поръчка се установиха много несъответствия в самата поръчка, в обслужването ѝ. За правното обслужване е сключен договор с юрисконсултантска фирма на стойност 36 000 лв., и то само до момента на избор на изпълнител, без въобще тези средства да са капитализирани и да са включени в самата цена на ремонта. Сумата, която бе дадена като цена на ремонта, е 1,1 млн. лв. Законови такси за обслужване на самата поръчка въобще не са предвидени", каза новият директор Мончева.

Ремонтната ведомост има много несъответствия, аргументира се тя.

В същото време от Националния съюз на превозвачите и морски браншови организации се обявиха против спирането на обществената поръчка. Те изпратиха писмо до новия областен управител на Варна Тодор Йотов и до председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Но се оказа, че проф. Пейчев е заместник на този съюз, чийто председател Максим Петков горещо защити учения.

"Не давам изявления", каза бившата съпруга на проф. Пейчев, която открихме в библиотеката на института. За нея проф. Снежанка Мончева намекна, че е назначена, докато бившият ѝ мъж е бил директор.

Доц. Димитър Димитров, последният, с когото проф. Пейчев е бил, заяви само, че е казал всичко каквото трябва и където трябва и отказа повече коментари.

Информация за изчезналия професор отказа и капитанът на "Академик", който само попита риторично: "Абе, не го ли намериха този човек?"

"Напоследък изследванията на рибните ресурси показват, че рибата в Черно море намалява, и то не заради замърсяване, а поради невъзможност за възпроизводство заради прекомерен улов.

Промишлено значение има само трицоната, от която годишно се ловят по около 3-4 хил. т.

Близо 3 хил. т е уловът на рапани, но и те намаляват. Намаляват и като количество, и като обем и големина на отделните екземпляри. Черната мида, която е филтър за морската вода, е с годишен добив от около 2 хил. т, но предимно от развъдните ферми по брега. Всичко друго е в много малки количества", заяви в друго свое интервю професорът, без да засегне проблема с драгирането на морското дъно.

Явно проф. Пейчев е имал повече проблеми не с фирмите, които ловят масово риба и рапани, а с подводната мафия. От началото на демокрацията тя не спира да се гмурка и да вади цели метални корпуси от потънали кораби за скрап.

"Открихме около 100 аномални обекта по дъното на морето в нашия шелф, като голяма част от тях може да са наистина потънали кораби. Другите са природни образувания, които имат вид на морски съдове, но не са. По-важното е да се знае, че координатите им се пазят и не се предоставят свободно на такива хора, които могат да злоупотребят с тях и да организират нерегламентирани спускания под водата.

За иманярите тези обекти са интересни заради възможността да измъкнат нещо и да го продадат на колекционери за големи суми. Имали сме сблъсъци с иманяри. Това са хора, които не подбират и които вадят часовници, компаси, табели с надписи, илюминатори и каквото друго докопат. Целта им е да ги продадат на Запад. Затова сега сме взели предпазни мерки", заявява проф. Пейчев.

Под ръководството на изчезналия професор са правени и проучвания на дюните по целия ни бряг. Установяването на тези природни образувания води до конфликти със собствениците на реституирани имоти.

Проф. Веселин Пейчев е в неизвестност от петък. Дирите на учения, който ръководи звеното по морска геология и археология, се губят на автобусна спирка. Той пътувал с колегата си доц. Димитър Димитров от Аспарухово към центъра на Варна. Слязъл към 19 ч в района на Икономическия университет. Казал, че ще ходи на гости на дъщеря си.

 

Източник: 24 часа




Още по темата: общо новини по темата: 6
30.03.2017 »
30.03.2017 »
29.03.2017 »
22.03.2017 »
16.03.2017 »
13.03.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: