Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Веселин Василев "Републиканци за България": Родината ни има нужда от нови Стратегия за национална сигурност и Военна доктрина
Автор: Екип Varna24.bg 13:54 / 25.03.2021Коментари (3)2741
©
Веселин Василев е член на Изпълнителния съвет на политическа партия "Републиканци за България“. Той е бизнесмен. Бил е два мандата кмет на Вълчи дол. Завършил е Военна академия "Г.С. Раковски“ и следдипломна квалификация "Управление на кризи“. Експерт по национална сигурност и отбрана. Има магистърска степен по "Публична администрация“, "Теология и богословие“. Удостоен е с Награден знак "За вярна служба под знамената“ – трета степен за справяне с кризи.

Господин Василев, Вие сте експерт по национална сигурност и отбрана. Завършил сте Военна академия. Адекватна ли е държавата в тези две области към днешна дата?

– Имал съм честта и възможността да присъствам на много от ученията на НАТО в България (Бриз). Аз самият съм служил във флота. Имам много приятели от флота и се гордея с тази част от българската армия, защото там има традиции. Радвам се, че започна модернизация на армията. За флота съвсем скоро предстои строителството на 2 нови кораба. При това във Варна. Оценявам го и съм категоричен, че трябва да се продължи в тази посока. Смятам, че като югоизточна граница на НАТО и външна на ЕС имаме ангажименти към еър полисинг, което минава през модернизация и на авиацията. Държавата трябва да продължава да повишава квалификацията на военните, включително и със съвместните учения на войските в Алианса.

 

– Какви са приоритетите в програмата на "Републиканци за България“ в областта на националната сигурност и отбрана?

– В "Републиканци за България“ експерти разработиха секторни политики. Едната от тях е в посока национална сигурност и отбрана. Свидетели сме, че в днешно време в отношенията между световните сили се завръща класическото геополитическо съперничество. В този процес много важна роля ще играят съюзите. Като член на НАТО и ЕС България трябва да докаже, че има реален принос за сигурността и на двата съюза. За тази цел тя трябва да подобри значително бойните способности на своите въоръжени сили. Належащо е въоръжаване на българската армия с ново поколение високотехнологични отбранителни системи.

Съвременната среда за сигурност изисква да продължим превъоръжаването и модернизацията на нашите въоръжени сили. За целта "Републиканци за България“ предвиждаме поетапното въвеждане в оперативна готовност на многоцелеви изтребители построени по технологията "стелт“, съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, разузнавателно-ударни дронове, балистични ракети с обсег не по-малък от 300 км, бойни кораби с ракетно въоръжение с далечен обсег, съвременни мобилни брегови противокорабни системи с далечен обсег, нови бронирани машини с повишена огнева мощ и защита, многоцелеви противотанкови модулни многоплатформени ракети с лазерно насочване и обсег над 8 км.

Какво е необходимо, за да бъдат реализирани разработените от експертите на Републиканци за България мерки в областта на националната сигурност и отбрана?

– Необходимо е целенасочено разходване на държавния бюджет за подновяване на военната техника, повишаването на компетентността и квалификацията на служещите, както и увеличаване на заплащането им. Последното е важно, за да изпълняват мотивирано поставените им задачи. Армията ни трябва да е съвременна и боеспособна армия, която, съвместно с логистичните центрове да обезпечава сигурността в целия регион, не само за нашата държава.

В стратегията на "Републиканци за България“ е заложено 25% повишаване на заплащането на младите офицери, сержантите и войниците. Кадрите в националната сигурност и отбраната са най-ценния капитал за ефективната защита на страната. Необходимо е бързо нарастване на възнаграждението на младшия офицерски състав, сержантите и войниците, както и осигуряването на възможности за тяхното кариерно развитие. Повишеното заплащане трябва да бъде обвързано с високи критерии за доказан и безспорен професионализъм.

Много българи си спомнят с носталгия времето преди 30 г. и армията, която Народна република България имаше. Възможно ли е тези гордост и спокойствие, които сме имали, да бъдат възстановени днес?

– Обстоятелствата към момента много са се променили. Тогава бяхме член на други военни и икономически съюзи – Варшавски договор и СИВ. Сега сме на НАТО и ЕС. Извън това, основните приоритети на нашите военни си остават същите – опазването на сигурността и целостта на РБългария, както и сигурността в региона. Не виждам алтернатива и пред нас – "Републиканци за България“, не стои изобщо въпроса за членството ни в НАТО. Ние сме евроатлантици. Държим твърд курс за членство в НАТО и ЕС. Традициите от онова време, за което питате, осъвременени с нова техника, ще изпълнят днешните задачите на отбраната. Не е много известно, но ние сме имали първата подводница в Черно море. И всички са се страхували от нея. Стояла е на Евксиноград. Има документи, че целия руски флот е бил мобилизиран да я унищожи. Смятам, че заслужаваме да си върнем бойната слава. И ние "Републиканци за България“ ще работим в посока България отново да има подводен боен флот.

Геополитическата динамика на световната сцена налага нова оценка на рисковете и заплахите за националната сигурност. Стратегическата среда се променя бързо и това прави задължително разработването на нова Стратегия за национална сигурност и нова Военна доктрина на България.

Адекватно ли се възползва България от възможностите, които има от членството в двата съюза?

– Смятам, че човек е устроен така, че винаги иска да постига повече. Превъоръжаването и модернизирането на армията не означава, че се борим за война. То има възпиращ ефект. Знаете приказката за племената, които решили да разтопят мечовете си и да направят от стоманата плугове. Всички го направили, станали земеделци. Само едно запазило мечовете си. Година по-късно, всички с плуговете си работели за племето, което съхранило оръжието си.

Страната ни следва да прояви далеч по-голяма инициативност като активно участва в европейските проекти за съвместно придобиване на бойна техника и оборудване. Трите инициативи, в които към момента участва България – повишаването на способностите за военна мобилност, изграждането на мрежа от логистични хъбове и подобряването на морското наблюдение са важни, но недостатъчни. Изграждането на военноморски координационен център на НАТО в България ще засили приноса в отбраната на Югоизточния фланг на НАТО в съответствие с концепцията на Алианса за засилено предно присъствие. България е длъжна да изгради ефективни Сили за възпиране и надеждни Сили за отбрана.

Изграждане на нова многонационална механизирана бригада на НАТО с командване разположено в България би увеличило значително сигурността на страната. Тя би била сериозна гаранция за възпирането на потенциална външна агресия и ще има допълнително ползотворно въздействие върху самочувствието и качеството на обучение на българските Въоръжени сили.

Не на последно място разширяването на НАТО и ЕС в Западните Балкани би създало сериозни стратегически предимства за националната сигурност на страната. Затова в дългосрочна перспектива България следва да води политика активно подкрепяща членството на страните от Западните Балкани в НАТО и Европейския съюз.

Източник: rns.bg



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.03.2021 г.
0
 
 
Да си военнен с България е срам понеже държавата не оценява това което правят тези герой за нея крайно време е тава да се промени напримен да си военнен в Щатите е почит и уважение от хората а тук свеки ги обижда и подценява....вместо да се вдига бройката тя намаля драстично..за заплатите няма да коментирам че са потресаващо малки....
Aнонимен
на 25.03.2021 г.
0
 
 
Освен нова стратегия и по голяма сигурност, ние първо нямаме армия, трябва да се върнат казармите и то задължително. Нямаме оборудване, няма нищо, ако стане не дай си Боже нещо, какво ще правим?
Aнонимен
на 25.03.2021 г.
0
 
 
Републиканци за България знаят и могат да направят това от което има нужда държавата за да потръгнат нещата най накрая към изхода от този кошмар в който живеем заради досегашните управляващи!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: