Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Веско Стамболов изпълнява последните клавирни опуси на Любомир Пипков във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 13.07.2021Коментари (0)1633
©
Варненецът Веско Стамболов, който живее в Барселона и концертира по престижните сцени на Европа, продължава да популяризира творчеството на големите български композитори. Сега той се завръща в родния град с най-новия си проект по покана на ММФ “Варненско лято". На 14 юли в Градската художествена галерия той ще представи последните клавирни опуси на един от най-изтънчените ни композитори - Любомир Пипков, който преоткрива в лиричен план вдъхновението от народната традиция и творчески преосмисля предизвикателствата на фолклорната ритмика, съобщи за Varna24.bg Нина Локмаджиева .

Проектът е продължение на работата на Веско Стамболов, посветена на българската музика. Той осъществява първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров, прави студиен запис на Клавирния концерт на Любомир Пипков със Симфоничния оркестър на БНР с диригент Станислав Ушев. Неколкократно изпълнява Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета - Шумен, с диригент Станислав Ушев, проект, за който Стамболов е удостоен с националната награда “Акад. Марин Големинов" 2020 г. Има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков.

Преди броени месеци каталунската звукозаписна компания Columna Música издаде новия компакт диск на Веско Стамболов с творби от Димитър Ненов, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Веселин Стоянов и Марин Големинов.

Ден преди концерт си във Варна Веско Стамболов споделя: “Благодарен съм, че "Варненско лято" включва вече трета моя изцяло българска програма. Хубаво е по-често да си припомняме, че най-старият български фестивал е създаден благодарение на ентусиазма на тогава младите композитори, които днес наричаме наши класици. Наша отговорност е - на изпълнители и организатори - тяхната музика да звучи по-често."

В контекста на последователния му интерес към българската музика, пианистът определя значимостта на Любомир Пипков като централна фигура. “Публиката на “Варненско лято" ще може да си припомни, а по-младите  да чуят за първи път, тези великолепни клавирни цикли - “Пролетни приумици" и “Метроритмични картини и студии", едни от последните произведения на Пипков - казва Стамболов. - Пипков е обсебен от богатството на неравноделните ритми в българската народна музика и в късните си клавирни пиеси представя една обширна панорама (“Менделеева таблица", както сам я назовава) на метроритмичните структури във всичките им комбинации. Но тези пиеси са много повече от това. Те съдържат целия житейски и творчески опит на композитора, а той извървява дълъг и много интересен път. В тях е събран целият му поетичен свят, високата му лирика, изтънченият по френски изказ - пестелив, но много наситен, неговата носталгия, екстазът, остротата, проницателността му, неговата причудливост, крайностите му…

По своя оригинален замисъл, мащаб и всеобхватност тези пиеси заемат централно място в българската клавирна музика. Считам, че спокойно могат да се наредят и до други капитални клавирни цикли от ХХ век като “Микрокосмос" на Бела Барток и “Ludus tonalis" на Паул Хиндемит."

Изпълнител, който избягва да говори предварително, Веско Стамболов признава само, че и следващите предизвикателства, към които гледа, са отново свързани с българска музика.  

Началото на концерта е на 14 юли от 19:00 в Градската художествена галерия - Варна.

Веско Стамболов

Веско Стамболов завършва СМУ "Добри Христов“ в родния си град Варна и НМА "Панчо Владигеров“. Негови учители са Мария Гинева, Димо Димов и Красимир Тасков. Концертирал е в много страни на Европа, Азия и Африка, както и на всички международни фестивали у нас. Репертоарът му включва над 40 концерта за пиано и оркестър, между тях: двата на Шопен, Шуман, Григ, Чайковски - № 1, Равел - Сол мажор, Рахманинов - № 3, Прокофиев - № 3, Шостакович - № 1, както и рядко изпълнявани концерти от Йохан Кристоф Фридрих Бах,  Карл Филип Емануел Бах, Йохан Кристиан Бах, Леополд Кожелух, Хенрик Гурецки и много други. Стамболов е солирал в стотици концерти на всички оркестри у нас. Значителна част в дейността на Веско Стамболов заема българската музика. Осъществил е първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70), студиен запис на Клавирния концерт на Любомир Пипков със СО
©
на БНР с диригент Станислав Ушев, както и неколкократно изпълнение на Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета - Шумен с диригент Станислав Ушев, проект, за който Стамболов е удостоен с Националната награда “Акад. Марин Големинов" 2020 г. Има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков. На 3 март 2021 г. каталунската звукозаписна компания Columna Música пусна на музикалния пазар новия компакт диск на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов. Стамболов е осъществил редица проекти свързани изцяло с Й. С. Бах: рецитали в "Музикферайн" – Виена; в новата концертна зала MuTh във Виена; в Барселона (седем рецитала); на фестивалите "Изкуството на Барока“, "Аполония“, “Софийски музикални седмици", "Салон на изкуствата“ и др. Реализира първото в България интегрално изпълнение на 8-те концерта на Бах за соло клавир и оркестър, както и концертите за 2, 3 и 4 клавира. Изпълнява Бахови концерти десетки пъти и в чужбина - Виена, Нюрнберг, Истанбул, на фестивалите в Афленц , Маон и Сюдадела. Германската звукозаписна компания “Metarecords" издава два компактдиска на Стамболов с интеграл на соловите клавирни концерти на Бах със струнен квартет. Специализираното списание за клавирно изкуство - “Pianonews" отличава първия му Бахов  диск като “Диск на месеца" за май и юни 2004 измежду 20 CD-та на световно известни пианисти. Записва двоен компакт диск с творби на Рахманинов за две пиана заедно с Весела Маринова за “Nimbus records" – Великобритания;  за “Metarecords", Германия - двата клавирни концерта на Шопен в камерна версия. Има диск  с Ре мажорния Концерт от Хайдн със "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров. Запис на БНТ на Третия концерт на Рахманинов с Нов симфоничен оркестър и Росен Миланов. В края на 2020 г. Columna Música издава диск на клавирно дуо Бругаля - Стамболов с “Пролетно тайнство" от Стравински и “Пепеляшка" от Прокофиев. Носител е на награди от наши и международни конкурси и националните награди  “Кристална лира"  2004 и “Акад. Марин Големинов" 2020. От 2012 г. живее в Каталуня, където е професор по камерна музика и пиано във Висшата консерватория "Лисеу“ - Барселона.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: