Входът на Морската градина тъне в разруха

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:13 / 20.03.2013
2258
Колонадата на централния вход на Морската градина е безспорна градска забележителност и без нея лицето на Варна със сигурност няма да е същото. На фона на обещанията, че градът ни ще посрещне новия туристически сезон обновен и освежен, разрухата на портала към любимия на всички ни парк е направо стряскаща. Това, че правителството на ГЕРБ е вече в историята, не променя особено нещата. Не ги променя и фактът, че Кирил Йорданов подаде оставка. Грижата за такива забележителности на Варна не просто трябва да е приоритет, тя трябва да е почти първосигнална реакция за всеки, натоварен с тази отговорност. Как обаче стоят нещата в действителност?

На 10 август м.г. "Народно дело" написа, че входът на Морската година се руши. Към този момент единствената промяна в състоянието на колонадата е, че тя е още по-съсипана отпреди. Графитите са повече, по-грозни и по-крещящи, пукнатините и липсващите парчета от облицовката й - по-големи.

За реставрация и ремонт на входа на Морската градина подозрително мълчи както общината, която иначе гордо заявява, че вече сама поддържа парка, така и държавата, която чрез Министерството на културата има грижа за опазването на този паметник на парковото изкуство. Нещо повече, по колонадата личат не само белези на бездействие, но и на въздействие. Порталът на Морската е овързан с всевъзможни кабели и жици, които определено не допринасят за добрия й вид. Личат и специално издълбаните кой знае кога дупки в мраморните й плочи, вероятно за да бъде закачена там я тента, я нещо друго, най-вероятно с търговска цел. Така или иначе, за компенсирането на следите от времето на построения през 1939 г. архитектурен ансамбъл не се прави нищо. Нека уточним: не се прави нищо преди поредния летен сезон, в който стотици хиляди туристи ще минат именно през този вход на път към Морската градина и плажната алея.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (2)

Още по темата (206):
29.09.2022 Без коли в Морската градина, вижте кога ще влезе в сила!
15.07.2022 Община Варна: Морската градина е държавна собственост, областният управител може да забрани движението на автомобили!
15.07.2022 Благомир Коцев: Не е в правомощията ми да издавам заповед за забрана на коли в Морската градина, това е фалшива новина!
15.07.2022 Сигнал: Областният управител забранява движението на автомобили и в Морската градина
09.02.2021 Терен от близо декар в Морската градина във Варна – продаден на частник
31.01.2021 Адвокат Балачев: Нека активисти на ДБ с имоти в Морската градина ги дарят за зелени площи
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).