Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
ВиК Варна: Обжалваме глобите за замърсяването на езерото, нямаме вина!
Автор: Пламена Николова 13:09 / 27.05.2020Коментари (5)4833
© Varna24.bg
ВиК – Варна няма вина за замърсяването на Варненското езеро. Затова обжалваме наложените глоби, заяви днес зам.-управителят на водното дружество във Варна Михаил Маринов, предаде репортер на Varna24.bg

"Нолежан ни е санкция от 44 хил.лв. на месец, ние сме помолили да бъде редуцирана глобата и има решение на РЗИ-Варна за намаляване на 11 хил.лв. Обжалваме и тази санкция, защото смятаме, че е наложена неправомерно. Ние по никакъв начин не сме причината за това замърсяване, ако го има и доколкото го има. Защото ние сме експлоатиращото предприятие на тази тръба. Не сме причинили аварията нито има някакво следствие на водния оператор, заради което се е получило това изтичане.

Ние уведомихме всички институции. На 20 август 2019 г., след като установихме, че има промяна в помпите на канално-помпена станция "Аспарухово", тръгнахме да установим на какво се дължи. Паралелно с това уведомихме собственика на съоръжението Община Варна за съществуващ проблем, след като наехме водолазен екип да установи аварията по тръбата. Вследствие на това, че през лятото заради повишената температура на водата в езерото тя е много мътна, то много трудно може да се установи каквото и да било, защото няма видимост.

Затова първият водолазен екип не можа да разбере откъде реално идва проблемът. Беше уведомен собственикът на съоръжението. Нашите основни съображения да не извършваме каквото и да било по това съоръжение бе, че тръбопроводът бе в гаранция. Ние не сме изисквали документация, защото не сме разследващ орган. Ние сме търговско дружество, воден оператор, който експлоатира тези съоръжения.

Уведомихме всички институции и вследствие на това ни бяха направени предписания да отстраним аварията, но предвид тежестта и спецификата ни бе даден срок до февруари месец 2020 г. Предвид обстотяелствата обаче, нямаше как да спазим този срок. Тръбата е въведена в експлоатация през 2011 г., настоящото ръководство на ВиК не е било на работа в този период. Имаме само част от документацията, свързани с есплоатацията на съоръжението, не сме били бенифициент или страна по проекта за изграждането на тръбопровода. МОСВ беше уведомено от Община Варна, ние също сме писали писма. През цялото време е текла кореспонденция и са взети мерки да се стигне до отстраняването на аварията. Само изпълнителят можеше да ремонтира нещо, докато съоръжението е в гаранционен период. Не мога да ви кажа дали гръцката фирма е имала подизпълнител от българска страна", обясни Михаил Маринов.

Той допълни, че не е изисквана справка от ръководството на корабния трафик кои кораби са минавали в момента, тъй като "ВиК" - Варна не е разследващ орган. Попитан дали има информация, че още пред 2014 г. е извършвана проверка от Икономическа полиция, свързана с този водопровод, той заяви, че не разполага с такива данни.

Повече вижте във видеото!

Ето и хронологията на събитията:

Тръбопроводът под Варненското езеро е изграден с финансиране от екоминистерството и е бил в гаранция до края на 2019-а, месеци след установяване на повредата. Договорът за строителство е сключен през януари 2008 г. между МОСВ и фирма "СФЕЛИНОС СА"-Гърция, а съоръжението е въведено в експлоатация на 6 декември 2011 г. Изграждането на тръбопровода се налага, тъй като съществуващата ПСОВ-Аспарухово работи от 1966 г. и е амортизирана.  През 2008 г. започва преустройство на пречиствателната станция в Помпена станция. Изгражда се и тръбопровод под дъното на Варненското езеро, който осигурява прехвърляне на отпадъчните води от кварталите "Аспарухово“ и "Галата“ през Варненското езеро в канализационната система на гр. Варна и пречистването им в ПСОВ-Варна.

През август 2019 г. ВиК-Варна установява, че съществува проблем, тъй като има промяна в режима на работа на съоръженията в помпената станция на кв. "Аспарухово“. Веднага е извършена проверка, която установява, че има изтичане на отпадъчни води, но аварията не може да бъде локализирана, тъй като тръбата е вкопана. Необходимо е било МОСВ като възложител на строителството да изиска в рамките на гаранционния срок изпълнителят да установи и отстрани повредата.

ВиК е изпратило сигнал до Община Варна, като собственик на съоръжението, което по това време е в гаранция и повредата трябва да бъде отстранена от изпълнителя на обекта.

Действия обаче не са предприети от страна на МОСВ за ремонт в гаранционния период. Междувременно РИОСВ-Варна прави проверка на Канално-помпена станция “Аспарухово“ и дава предписание на ВиК дружеството да открие авариралия участък и да изготви план за неговото възстановяване. В резултат ВиК-Варна организира оглед на тръбопровода с водолази. Първият оглед не дава резултат заради голямата дълбочина, ниското налягане и повишената мътност на водата. Вторият е направен с високочестотен сонар на 26 януари 2020 г. и тогава се установява, че тръбата е скъсана.

"ВиК-Варна" известява МРРБ за вида и размера на аварията. За сметка на дружеството е изработен авариен проект, който е  предоставен на Община Варна.

МРРБ осигурява и средства на общината в размер на 1,3 млн лева, която организира избор на изпълнител за извършване на възстановителните работи.

От началото на май 2020 година се провеждат аварийни ремонти в езерото.

 






Още по темата: общо новини по темата: 57
18.01.2024 »
04.12.2023 »
04.12.2023 »
22.11.2023 »
15.04.2022 »
15.04.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.05.2020 г.
0
 
 
Още Август миналата година Община Варна е била уведомена. За пред обществото- пълно мълчание и от ВиК и от Общината? Оставки? Затвор?
0
 
 
И водата от чешмата за пиене не става никъде във Варна,не !
0
 
 
Това ВИК е за санкции нашето още от 2013-та,защото непрекъснато няма вода в "Аспарухово ","Виница ",в "Левски ",на хората вече отдавна им писна да са подлагани на безводие цял ден ,да им тръснат една яка глоба !
Aнонимен
на 27.05.2020 г.
0
 
 
Като сте експлоатиращо предприятие трябва да си следите материалната база,дали всичко ви е в ред..Въпросът е,че знаете от миналата година,а си мълчахте...На кого са тръбите -на ВИК,затова не само трябва да плащате ОГРОМНИ глоби,ами да подавяте масово оставка!Не ставате!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: