Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Виден варненски архитект представя ретроспективна изложба
Автор: Пламена Николова 15:18 / 31.05.2019Коментари (0)2143
©
Ретроспективна изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков ще бъде представена от 3 юни до 28 юни 2019 в Дом на архитекта на ул. «Мусала» 10 във Варна.

Ретроспективната изложба на доц. д-р арх. Станчо Веков, по повод 45-годишната му творческа дейност и неговата 70-годишнина, е подкрепена от Фонд Култура при Община Варна, САБ, КАБ и ВСУ «Черноризец Храбър». Тя отразява творческия път на автора в архитектурни табла с негови реализирани обекти и нереализирани проекти в съотношение 50:50. Експозицията, която ще бъде открита от новия председател на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев в Дома на архитекта на 3 юни от 18.00 часа, продължава до 28 юни 2019 г. 

Предмет на изложбата е професионалната дейност на арх. Веков за период от 45 години (1974 - 2018), от които една трета е белязана от времето на тоталитаризма. В тези "Две Българии“, по израза на легендарния журналист и хронист Петко Бочаров, се развива творческата кариера на автора. И тъй като стилът на един архитект се изгражда както от реализираните, така и от нереализираните проекти, експозицията освен построени обекти, показва и проекти, чиито новаторски идеи се реализират 25 години по-късно от зараждането им. Посочват се технически данни за oбектите и за преобразуваните многократно държавни и ведомствени институции, регламентращи архитектурната дейност у нас.  

В изложбата, която включва 43 табла, формат А1/ 840 x 594 mm, цветен и черно бял принт върху твърда основа, са представени фотографски и графични изображения/ планове, модели/ макети, ръчни ескизи, 3D визии, с кратка анотация (технически показатели, възложител/ собственик, строител, година и др.), на български и английски език.  

Обхванат е широк спектър от архитектурната типология на сградите: Индивидуални и групови жилища и комплекси; Обществени и индустриално-складови сгради; Интериор, дизайн и синтез на изкуствата; Реставрация, реновация и реконструкция на недвижими културни ценности - постоянна тема в творчеството на автора и негово лично предпочитание. Повечето от примерите са цитирани и в книгата на арх. Веков "Реконструирани пространства/ Екстериорни пространства“, изд. ВСУ "Черноризец Храбър“, 2012. 

На базата на приведените примери, експозицията позволява да се проследи и развитието в техниката и технологията на архитектурната практика: от ръчното чертане/ графика до съвременните дигитални средства за проектиране и представяне – Аuto CAD, Revit, Photo Shop, Corel Draw и др.  

Специално внимание е отделено на интериора, дизайна и синтеза на архитектурата с другите пластични изкуства и работата по проекти, в екип с художници, скулптори, дизайнери, фотографи и др. Неразделна част от експозицията е двуезичният каталог, цветен печат "Построено/Непостроено. 50:50“, изд.ФИЛ, 2019.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: