Виенската музикална традиция на 31 януари в продукцията "Варненско лято за деца"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:20 / 27.01.2021
2138
Красиво начало на годината за най-младата публика на морския град дава съпътстващата програма на Международния музикален фестивал "Варненско лято“, която се реализира в партньорство с Националното училище по изкуствата "Добри Христов“ - Варна. На 31 януари от 11:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център маестро Страцимир Павлов и Румяна Пeтрова – популярна сред малчуганите като Госпожа Виола - директорът на НУИ "Добри Христов“, ще разкажат поредната музикална приказка. С много въодушевление и с желание за изява и споделена радост учениците артисти подготвят програма, вдъхновена от Виенската музикална традиция.

"В този музикален театър запознаваме децата с ключови произведения от творчеството на тримата виенски класици Хайдн, Моцарт и Бетовен – споделя Румяна Петрова. – Мой събеседник на сцената ще бъде първокласничката Изабела Павлова, която ще ни помогне да се доближим до езика на най-малките. Нашите концерти са интерактивни, затова провокираме децата от публиката да задават въпроси и да търсят паралели в съвременната култура. Забавният, непосреден подход в общуването с публиката приобщава малчуганите с усмивка към света на голямото изкуство.“

Ще прозвучат фрагменти от Симфония №101 "Часовникът“ на Йозеф Хайдн. Приносът на Волфганг Амадеус Моцарт към Виенската школа ще бъде илюстриран със Сонатина в до-мажор, първа част, ария на Церлина от операта "Дон Жуан“, Увертюра към операта "Сватбата на Фигаро“ и емблематичната моцартова трорба "Аве верум корпус“.

Огромната фигура на Лудвиг ван Бетовен ще придобие ясни очертания за малките почитатели на музиката със знакови негови произведения - "Ода на радостта“, "На Елиза“ – със солист Бояна Бъчварова и "Контраданси“.

Ще чуем и фрагменти от симфоничната поема "Тъй рече Заратустра“ на Рихард Щраус. Прочутият Унгарски танц №5 ще въведе малките в творчеството на Йоханес Брамс, а в красотата на танца ще ги увлекат най-популярните творби на Бащата на валса Йохан Щраус "На хубавия син Дунав“ и "Трич-трач полка“. Финалът ще дойде с енергичния "Радецки марш“, в който със сигурност ще се включи и публиката.

Събитието е безплатно за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лв.

Бъдете на 31 януари от 11:00 в  Зала 1 на Фестивалния и конгресен център, за да станете част от повдигащото духа преживяване "Варненско лято за деца“!

http://www.varnasummerfest.org/

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Варна е на трето място в страната по започнато строителство на но...
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).