
ЗАРЕЖДАНЕ...
Винените региони: Пътешествие през най-знаменитите винарски местности в България | ||||||
| ||||||
Има няколко български винени региона в България, всеки от които носи своята история, автентичност на отглеждането на сортовете, подготовка на гроздето, технологии на производството и отлежаването им в изби. Научете как се класифицират винените региони на българска територия и какво е специфичното за тях. Какъв е потенциалът в България за производство на вино? България е страна, която е известна с производството на тази алкохолна напитка, което се дължи на потенциала, който има. Характерно за страната е присъствието на различни климатични условия, които позволяват отглеждането на редица видове грозде за направата на богата гама от вина. Най-популярните сортове, които се отглеждат, са мискет, мавруд, димят, рубин, памид, гъмза, тамянка и много други. Това разнообразие се дължи на отличните условия – умерена влажност и оптимални валежи, високи температури през лятото и липсата на прекалено сурова зима. В резултат на благоприятните условия, се наблюдава голямо плодородие, а сортовете се характеризират с богат вкус и захари, придаващи необходимата сладост. Кои са основните винени региони? Основно се разграничават 5 области: 1. Дунавска равнина На територията на Дунавската равнина се наблюдават плодородни почви и преобладаващ континентален климат, който определя топло лято и студена зима. Тези условия са благоприятни за отглеждане на Каберне Совиньон и Мерло, които са сортове за направа на червено вино. 2. Тракийска низина Тя е известна с отглеждането на Мавруд. Тук се наблюдава умерено континентален климат, който се характеризира с меки зими и лета. 3. Розова долина Въпреки че се класифицира като най-малкият лозаро-винарски район, тероарът определя подходящи условия за производство на качествената напитка. В района преобладава направата на бели вина, особено по-сухите, като Димят. 4. Долината на Струма Тук климатичните особености са най-меки – зимите са по-топли, а летата се характеризират с горещини. Преобладаващи са канелено-горските почви, благоприятни за отглеждане на лозя за производство на червени вина с по-мек характер. Най-известният сорт е Широка мелнишка лоза. 5. Черноморски Морският климат се характеризира с по-мека зима и умерено топло лято. В комбинация с релефните особености и черноземните почви с голямо плодородие, черноморският регион се превръща в подходящо място за отглеждане на множество сортове, като пино ноар, шардоне, мускат, траминер и други за направа на бяло вино. Това са основните винени региони, които се обособяват според териториалното разпределение, климатичните, релефните и почвените условия. |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg