Виното е любима напитка на милиони хора по целия свят. Ценителите в България могат да се радват на висококачествено червено, бяло и розе, които са богати на вкусове и се съчетават отлично с различни храни, като повече по темата ще разберете
тук.Има няколко български винени региона в България, всеки от които носи своята история, автентичност на отглеждането на сортовете, подготовка на гроздето, технологии на производството и отлежаването им в изби. Научете как се класифицират винените региони на българска територия и какво е специфичното за тях.
Какъв е потенциалът в България за производство на вино?България е страна, която е известна с производството на тази алкохолна напитка, което се дължи на потенциала, който има. Характерно за страната е присъствието на различни климатични условия, които позволяват отглеждането на редица видове грозде за направата на богата гама от вина. Най-популярните сортове, които се отглеждат, са мискет, мавруд, димят, рубин, памид, гъмза, тамянка и много други.
Това разнообразие се дължи на отличните условия – умерена влажност и оптимални валежи, високи температури през лятото и липсата на прекалено сурова зима. В резултат на благоприятните условия, се наблюдава голямо плодородие, а сортовете се характеризират с богат вкус и захари, придаващи необходимата сладост.
Кои са основните винени региони?Основно се разграничават 5 области:
1. Дунавска равнинаНа територията на Дунавската равнина се наблюдават плодородни почви и преобладаващ континентален климат, който определя топло лято и студена зима. Тези условия са благоприятни за отглеждане на Каберне Совиньон и Мерло, които са сортове за направа на червено вино.
2. Тракийска низинаТя е известна с отглеждането на Мавруд. Тук се наблюдава умерено континентален климат, който се характеризира с меки зими и лета.
3. Розова долинаВъпреки че се класифицира като най-малкият лозаро-винарски район, тероарът определя подходящи условия за производство на качествената напитка. В района преобладава направата на бели вина, особено по-сухите, като Димят.
4. Долината на СтрумаТук климатичните особености са най-меки – зимите са по-топли, а летата се характеризират с горещини. Преобладаващи са канелено-горските почви, благоприятни за отглеждане на лозя за производство на червени вина с по-мек характер. Най-известният сорт е Широка мелнишка лоза.
5. ЧерноморскиМорският климат се характеризира с по-мека зима и умерено топло лято. В комбинация с релефните особености и черноземните почви с голямо плодородие, черноморският регион се превръща в подходящо място за отглеждане на множество сортове, като пино ноар, шардоне, мускат, траминер и други за направа на бяло вино.
Това са основните винени региони, които се обособяват според териториалното разпределение, климатичните, релефните и почвените условия.