Винените региони: Пътешествие през най-знаменитите винарски местности в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:13 / 21.02.2024
2836
Виното е любима напитка на милиони хора по целия свят. Ценителите в България могат да се радват на висококачествено червено, бяло и розе, които са богати на вкусове и се съчетават отлично с различни храни, като повече по темата ще разберете тук.

Има няколко български винени региона в България, всеки от които носи своята история, автентичност на отглеждането на сортовете, подготовка на гроздето,  технологии на производството и отлежаването им в изби. Научете как се класифицират винените региони на българска територия и какво е специфичното за тях.

Какъв е потенциалът в България за производство на вино?

България е страна, която е известна с производството на тази алкохолна напитка, което се дължи на потенциала, който има. Характерно за страната е присъствието на различни климатични условия, които позволяват отглеждането на редица видове грозде за направата на богата гама от вина. Най-популярните сортове, които се отглеждат, са мискет, мавруд, димят, рубин, памид, гъмза, тамянка и много други.

Това разнообразие се дължи на отличните условия – умерена влажност и оптимални валежи, високи температури през лятото и липсата на прекалено сурова зима. В резултат на благоприятните условия, се наблюдава голямо плодородие, а сортовете се характеризират с богат вкус и захари, придаващи необходимата сладост.

Кои са основните винени региони?

Основно се разграничават 5 области:

1. Дунавска равнина

На територията на Дунавската равнина се наблюдават плодородни почви и преобладаващ континентален климат, който определя топло лято и студена зима. Тези условия са благоприятни за отглеждане на Каберне Совиньон и Мерло, които са сортове за направа на червено вино.

2. Тракийска низина

Тя е известна с отглеждането на Мавруд. Тук се наблюдава умерено континентален климат, който се характеризира с меки зими и лета.

3. Розова долина

Въпреки че се класифицира като най-малкият лозаро-винарски район, тероарът определя подходящи условия за производство на качествената напитка. В района преобладава направата на бели вина, особено по-сухите, като Димят.

4. Долината на Струма

Тук климатичните особености са най-меки – зимите са по-топли, а летата се характеризират с горещини. Преобладаващи са канелено-горските почви, благоприятни за отглеждане на лозя за производство на червени вина с по-мек характер. Най-известният сорт е Широка мелнишка лоза.

5. Черноморски

Морският климат се характеризира с по-мека зима и умерено топло лято. В комбинация с релефните особености и черноземните почви с голямо плодородие, черноморският регион се превръща в подходящо място за отглеждане на множество сортове, като пино ноар, шардоне, мускат, траминер и други за направа на бяло вино.

Това са основните винени региони, които се обособяват според териториалното разпределение, климатичните, релефните и почвените условия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).