Виртуозът на хармониката Рене Гизен ще свири пред варненска публика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:00 / 22.08.2017
2185
На 31-ви август виртуозът на хармониката Рене Гизен ще свири пред варненска публика заедно с елитната Руска камерна филхармония Санкт Петербург. На сцената на Фестивален и конгресен център ще чуем култови музикални теми от света на киното в аранжименти за оркестър. Поводът за концерта е юбилейното издание на фестивала "Любовта е лудост", за който диригентът Юрий Гилбо ще представи репертоар от класика и филмова музика в оригинална тематична селекция.

През 1968г. Рене Гизен е поканен в звукозаписно студио в Мюнхен. Задачата е да направи импровизация върху дадена тема с хармониката си. Той изпълнява своите интерпретации в рамките на 45 минути и записва няколко варианта на мелодията. Месеци по-късно Гизен е изненадан от популярността на тази музикална фраза: "Play Me The Song of Death". Изненадващо разбира, че всъщност в онова студио е работил за самия Енио Мориконе - един от най-известните композитори на филмова музика за всички времена.
Извън студийните записи Гизен често свири като солист със световно известни оркестри - от Берлинската филхармония, Баварския радиосимфоничен оркестър и Франкфуртската опера до Луизианската филхармония Нови Орлеан и др. За голямата сцена го открива Рафаел Кубелик , по чийто съвет е изучавал класически кларинет, както и композиция и дирижиране в Университета по музика и театър в Мюнхен.

Чрез своята аура и виталност Рене Гизен във всички стилове се чувства удома. Доказателство за това е сътрудничеството му с различни музиканти като: Димитри Тьомкин, Мартин Ботчер, Дейвид Шалон. Фактът, че Сесилия Родриго, дъщеря на великия испански композитор Хоакин Родриго, го кани да дирижира "Алдес де Еспаня" - Рапсодия за Хармоника и оркестър на световната си премиера, показва неговата висока класа в света на музиката.
Гизен е известен и като композитор. Пише концерт за флейта - "Птицата", Концерт за три кларинета и оркестър, симфонична поема за голям оркестър, концерт за цигулка "Концерт на Джени", рапсодия за кларинет и струнен оркестър "Мандрагора" и др.
И още... Когато става дума за събиране на големи човешки маси около малкия инструмент хармоника, Рене Гизен е правилният човек. Той е магнитът, който мотивира 1200 души да свирят с него "Одата на радостта" и така поставят рекорд за най-голям оркестър в света. И това не е крайната цел. Рене планира събиране на 1600 души и събиитието вече е насрочено.

Рене е не само модератор на събития, но и възпитател - един от най-големите мултипликатори на инструмента изобщо. Разработва системата Happy Harmonica, която позволява на почти всеки начинаещ да свири първата си песен само след пет минути и така прави хармониката лесно достъпна за всеки.
Днес той живее в Майерхофен, Австрия, но само след няколко дни ще бъде във Варна и за първи път в България.
На сцената заедно с Руска камерна филхармония Санкт Петербург ще чуем и солистите Майкъл Гершуин - цигулка и Роман Купершмид - кларинет.
Билетите са в продажба на касата на ФКЦ-Варна и онлайн на сайта fccvarna.bg


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).