Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Висока оценка за работата на магистратите в извънредна обстановка отчетоха в Административен съд-Варна
Автор: Пламена Николова 16:51 / 15.03.2021Коментари (0)1350
©
Общото събрание на съдиите при Административен съд – Варна, на което бе представен и обсъден Доклад на Председателя за дейността на съда през 2020 год., се проведе днес, чрез използването на сървър за видеоконферентни връзки, съобщиха от пресслужбата на съда. 

В доклада си Председателят на съда – съдия Елена Янакиева отбелязва, че ситуацията, в която всички бяхме поставени през 2020 г., е извън познатата в живота на всеки един от нас. За първи път се отчита дейност за годишен период, преминал почти изцяло в условията на пандемия. За първи път на всички ръководители на съдебни органи се наложи да установяват организация на работния процес, ограничени от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, актове на Министерския съвет за обявяване на извънредна епидемична обстановка и последващите ги такива за удължаване на срока й и произтичащите от тях, въведени със заповеди на здравния министър, временни противоепидемични мерки на територията на Република България. Добра организация на работата, недопускане на масово отлагане на съдебни заседания, което да наруши достъпа на  страните до процес, се отчете в доклада. Съдии и служители работиха на разположение, като работният процес не бе прекъсван. Отчете се, че все повече съдии използват възможността за провеждане на открити заседания чрез видеоконферентна връзка, особено с ищци-лишени от свобода, благодарение на оборудването на съдебна зала с необходимата техника.

В доклада се отчита, че от разгледаните през периода 3660 бр. дела са свършени общо 2949 бр. дела или 80,57% от делата. "Този показател е основание да се даде отлична оценка за работата на магистратите през отчетния период по отношение броя на свършените дела, като се имат предвид условията, в които те осъществяваха задълженията си, които предполагаха работа от разстояние.  Той показва, че съдиите са предприели мерки и са използвали всички процесуални способи за адекватна на периода ангажираност, както  и дисциплиниране на страните, за приключване на висок процент от разгледаните дела, въпреки че работата им бе съпътствана от редица неудобства, а именно ограничен достъп до сградата на съда, където обичайно осъществяват съдопроизводствените действия. В обобщение, по отношение на свършените дела намирам, че следва да се даде отлична оценка за работата на всички съдии, съответно да  запазят добрата организация на работа с оглед поддържане и надграждане на добрите резултати по отношение срочността на  разглеждане и приключване“  - се казва в отчетния доклад. През 2020 г. решени по същество са 2277 дела. От тях изготвени в 1 м. срок са 1956 съдебни акта или 85,9% от всички. Председателят на съда отбеляза, че установената положителна тенденция за намаляване броя на несвършените първоинстанционни дела, доказва още веднъж проявената отговорност и висок професионализъм на съдиите в Административен съд – Варна. 

В доклада се отчита намаляване на постъпилите през 2020 г. в съда общ бр. дела в сравнение с 2019 г., като през 2020 г. са постъпили в съда общо 2900 бр. дела, които са с 677 бр. по-малко от постъпилите през 2019 г. – 3577 бр. дела  или 18,93%  по-малко от 2019 г. Постъпилите първоинстанционни дела са 1790 бр., а постъпилите касационни дела - 1110 бр., като в сравнение с 2019 г. в съда са постъпили 350 бр. първоинстанционни дела по-малко и 327 бр. касационни дела по-малко (през 2019 г. - 2140 бр. първоинстанционни и 1437 касационни дела).  Разгледани през отчетния период са общо 3660 броя дела, които са със 785 бр. по-малко от разгледаните през 2019 г. – 4445 дела. През 2020 г. са разгледани със 17,66% по-малко дела от 2019 г. През 2020 г. се наблюдава значително увеличение най-вече при делата по КСО и ЗСП, както и делата, образувани по жалби срещу заповеди за налагане на принудителни административни мерки от органите на ТД на НАП Варна и ОД на МВР-Варна.  В началото на отчетния период в Административен съд – Варна са останали несвършени общо 760 броя дела. През този отчетен период броят на несвършените дела е намалял със 108 в сравнение с 2019 г. В доклада се отчита още, че и през 2020 год. Административен съд – Варна продължава да е един от малкото съдилища в страната, които на практика хармонизират българското правораздаване, прилагайки пряко европейските правни норми и чрез отправяне на допустими и мотивирани преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Председателят на съда отчете постигната средна натовареност на годишна база за всеки съдия и подчерта, че това  създава оптимална възможност за извършване на служебните задължения и предоставя възможност на съдиите да отделят време с цел да повишат правната си квалификация, с оглед постоянно изменящата се регламентация.

На необходимостта да продължи процесът по надграждане и затвърждаване на всички констатирани добри практики и през 2021 г., акцентира съдия Янакиева.  "Отчитането на добри резултати за срочност, качество, прозрачност и предвидимост в правораздавателната дейност на Административен съд – Варна  е производно най-вече на изградената в годините съдийска самодисциплина, но и ще допринесе за повишаване на общественото доверие както към нашия съд, така и към административното правосъдие в страната“ – се казва в доклада.

С пълния текст на Доклада за дейността на съда за 2020 г. можете да се запознаете тук: https://varna-adms.justice.bg/upload/59425/doklad-2020.pdf

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: