Висока смъртност при пчелите отчитат производителите на мед от Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:08 / 23.08.2017
1383
Все повече пчелни семейства в България умират, като тази година процентът достига до 50 на сто. Причината е в употребата на никотиноидни пестициди в земеделските земи, които убиват диворастящите растения и тровят пчелите. 

Тревожната тенденцията очертаха производители от цялата страна, които участват в традиционния фестивал на меда във Варна. 18 пчелари предлагат продукцията си на изложението, което е разположено до входа на Морската градина. Меденият фест продължава до 26 август.

Мария Димитрова от варненското село Габърница има 70 пчелни кошера. С всяка изминала година произвежда все по-малко мед. Тази година се оплаква от изключително нисък добив.

Мария Димитрова - пчелар: "Лоши метеорологични условия имаше в началото, когато цъфтеше акацията. Това, че арендаторите не спазват времето си за пръскане, култури сеят може да кажа и хибридни, които пчелите въобще не ги посещават."

Освен хибридните култури, причина за високата смъртност при пчелите оказват и пестицидите, с които арендаторите обработват земеделските земи.

Атанас Каракашев - председател на областната организация на пчеларите във Варна: "За съжаление тази година беше върхът във всички досегашни години. Средно 50% от кошерите в България умряха. Вкарват най-силните пестициди, третират с тях, с това унищожават всички плевели, дори и животинките, които се докоснат до третираните семена."

При липсата на плевели и билки, пчелите са принудени да събират прашец само от няколко растения, като за Варненска и Добричка области това са предимно слънчоглед и рапица. По този начин пада имунитетът на пчелата и тя трудно може да се бори с болести. Въпреки високата смъртност и ниските добиви, от организацията на пчеларите не прогнозират покачване цената на меда.



Източник: БНТ

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).