Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Високите технологии влязоха в семинар на Фондация "Българска памет"
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 30.10.2018Коментари (0)1796
©
Ученици от пет държави – Македония, Сърбия, Албания, Украйна, Молдова, както и от Североизточна и Югозападна България, събра есенният семинар на Фондация "Българска памет“, под мотото "Предприемачество и високи технологии“. Домакин на събитието бе д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет“, и виртуалният водещ робот Наум. Сред гостите бяха кметът на Варна Иван Портних и Адриана Узунова – ученичка във Варненската търговска гимназия "Георги Раковски“, която бе младежки кмет на Варна, като част от инициативата "Мениджър за един ден“; Моника Панайотова - зам.-министър в Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018, Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК в България, Богдан Мирчев – представител на Фондация "Ханс Зайдел“.

"За мен тези срещи винаги са много емоционални, затова съм искрено благодарен на г-н Врабевски, че съм имал възможност през годините да бъда част от тази прекрасна инициатива. Темата на семинара тази година е много интересна и със сигурност ще бъде много полезна за всички участници“, каза кметът Иван Портних.

Той припомни, че във Варна учат над 40 000 студенти, което е голям капитал за града. Затова важна задача пред местната власт е подкрепа на иновативното предприемачество, стартъпи, привличането на компании от IT сектора. "Съвсем скоро градът ни бе домакин на второто издание на форума Innowave Summit, в който се включиха повече от 3000 участници от 23 държави, а събитието бе открито от еврокомисаря по дигитализацията Мария Габриел. Вярвам, че това е платформа, с която правим Варна видима на световната карта на умните градове. Целта ни е да направим така, че младите хора да избират Варна не само като място, в което да получат своето образование, но където след това да успешно се реализират професионално“, каза кметът. Той даде думата и на своя заместник – Адриана Узунова, която сподели, че според нея инвестициите в младите хора са едни от най-важните задачи, върху които трябва да се работи.

"Много съм горд, че вече 11 години, за 23-и път днес, ние правим тези форуми на реална европейска интеграция. Този формат е много успешен, защото дава възможност да се докоснете до това, което зловредната пропаганда не може да компенсира – стремежът на младежта към прогрес, развитие и реализация. Ние работим точно върху това. Използваме езикът свещен на нашите деди за комуникация, за създаване на основни предпоставки за градене на икономически мостове и оттук насетне Ви показваме до къде сме стигнали ние. Даваме Ви собствения си пример, опит и модели, които вече сме изживели, опитали и са доказвали резултатността си. За нас е важно да разберете, че ни е грижа какво ще стане с Вас, смятаме Ви за много близки и поемаме ангажимент да Ви покажем как заедно можем да го направим по-добре. Най-често Вие чувате приказки от сорта на това ефективен или не е Европейският съюз, износен или не е моделът на интеграция, хубаво ли е или не е да се влиза в НАТО или ЕС. При нас нещата са поставени по друг начин – искаме ли да направим всичко възможно Вие да се развивате и да живеете добре, или не? Искаме и затова го правим непрекъснато“, обърна се към участниците в семинара д-р Милен Врабевски. Поздравления отправиха Моника Панайотова, Огнян Златев и Богдан Мирчев. Семинарът продължава до 2-ри ноември, включително, с различни панели, сред които "Дигитални умения и бъдещето на труда“, уъркшопи по роботика, демонстрация на хуманоидни роботи, стартъп-възможности в България и други.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: