Високо отличие от ВСС за съдия Йова Проданова от Варна по повод нейното пенсиониране

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:14 / 19.11.2020
2275
По предложение на председателя на Административен съд – Варна, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри с отличие "личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 (хиляда) лева съдия Йова Проданова- Хаджолян, съобщиха от пресслужбата на съда.

Отличието е на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, б. "а“ и чл. 303 ал. 3, т. 1 от ЗСВ за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Съдийската колегия взе решение за освобождаване на съдия Йова Проданова – Хаджолян от заеманата длъжност "съдия“ в Административен съд – Варна, поради навършване на пенсионна възраст. 

Днес беше последният работен ден на съдия Йова Проданова – Хаджолян в Административен съд – Варна. Колегите я изпратиха с вълнение и топла благодарност за всеотдайната й работа. Един живот отдаден на правото - над 40 години общ юридически стаж са вече зад гърба на съдията. Доайен на Административен съд – Варна, съдия Проданова е работила в продължение на 14 години в Софийски градски съд, Окръжен съд – Варна и Районен съд – Варна. От 15 февруари 2007 год. встъпва в длъжност съдия в Административен съд – Варна и правораздава повече от 13 години, като през 2010 година работи и във Върховния административен съд. С дългогодишната си безупречна работа като съдия, тя отдаде своя значим личен принос за издигане на съдийската професия на едно по-високо ниво и за повишаване авторитета на съдебната власт. През всичките години, в които правораздава, доказа, че съдийството не е само професия, а призвание и смислена кауза.

Отношението ми към присъщата на съдията дейност, каквато е юрисдикцията, е като към свещенодействие – споделя съдия Проданова.

Богатият й съдийски опит е свързан с доказана професионална квалификация, с участието й в програмата за Международен обмен на магистрати по линията на Европейска мрежа за съдебно обучение в гр. Аахен, Германия; в Париж и Страсбург, Франция; в гр. Ерфурт, Германия; в гр. Аликанте, Испания. Желанието й да работи за по-добър диалог с младите хора, да спомогне за повишаване на правната им култура, намери израз в активното й участие като лектор в работата на Варненския административен съд в Образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Йова Проданова е с най-високия ранг в съдебната система – "съдия във ВКС и ВАС“. Тя е от съдиите, написали историята на Административен съд – Варна. През годините съдия Проданова не само правораздава, но постигна високи резултати в осъществената юрисдикция, спечели уважение, изгради доверие.

Работата с Вас беше привилегия, удоволствие и истински смислен урок – с тези финални думи се обърна към съдията Председателят на Административен съд – Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).