Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Високотехнологично лечение спасява пациенти с остър инсулт в УМБАЛ "Св. Марина"
Автор: Екип Varna24.bg 10:35 / 19.02.2019Коментари (0)3242
©
На всеки 30 минути пациент с инсулт, който е можел да бъде спасен, умира  или се инвалидизира необратимо, тъй като е бил лекуван в болница, в която не се прилага специфично диференцирано лечение при показания на съответния болен. Това обясни проф. д-р Силва Андонова, началник на Втора  неврологична клиника в УМБАЛ "Св. Марина“-Варна. Прилагането на мултидисциплинарен подход при пациенти с остър исхемичен инсулт води до намаляване на смъртността и инвалидизацията и до по-добър клиничен изход от болестта.

Данните, изнесени от НЦОЗА за случаите на остра мозъчно съдова болест по диагнози през 2018 г., показват тенденция към увеличаване на пациентите с остър инсулт. Броят на хоспитализираните пациенти  през 2018 г. е 57  802, от които 52 205 с мозъчен инфаркт, 3 609 с вътремозъчен кръвоизлив, 551 със субарахноидален кръвоизлив, 1437  - с неуточнена етиология. Диференцирано лечение чрез интравенозна тромболиза е проведено при 748 пациенти с остър исхемичен инсулт. Проведена е ангиопластика или хирургична интервенция при 75 болни с хеморагичен инсулт и при 94 болни с мозъчен инфаркт. Няма данни колко от пациентите са лекувани в профилирано отделение за лечение на инсулти. Данни сочат, че от всички пациенти с остър инсулт  12 122 са лекувани в интензивно отделение.

След проведен задълбочен анализ на броя на преминалите пациенти с остър мозъчен инсулт в УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна, тежестта на инсулта  дава основание през 2013 година  да се създаде Отделение за лечение на остри мозъчни инсулти. Отделението е специализиран център с обособени легла, предлагащи интердисциплинарно лечение на инсулти чрез терапия, насочена към острия инсулт и придружена с ранна рехабилитация.

Особено важна е организацията на медицинската помощ и най-вече последователното осъществяване на различните етапи на помощта – диагностика и лечение в острата фаза, вторична превенция и ранна рехабилитация. "Известни са видовете организации и структурите за лечение на острия инсулт, налице е концепция за разкриване на профилирани отделения за лечение на острия инсулт, заложени и в Националния консенсус за профилактика, диагноза, лечение и рехабилитация на мозъчно съдовите заболявания, но на практика в България все още структурирането на такива звена не е рутинна практика.“, казва проф. Андонова.

Във връзка с непрекъснато увеличаващия се процент на пациенти с остър инсулт, хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Марина“-Варна, в клиничната практика е въведено и периодично обучение на персонала (минимум два пъти годишно), насочено към диагностиката и лечението на болните с остър инсулт.

Диференцираното лечение на острия исхемичен инсулт включва самостоятелно или последователно прилагане на интравенозна тромболиза и/или тромбаспирация и/или механична тромбектомия. Изборът на лечебния подход е строго индивидуален и съобразен с възможностите на здравното заведение. Започналата интравенозна тромболиза може да бъде продължена с тромбаспирация и/или механична тромбектомия в най-близкия териториално разположен Високотехнологичен мозъчносъдов център, ако са спазени всички условия за това, липсват противопоказания и е осигурен специализиран медицински транспорт. Необходимо условие за провеждане на високоспециализирано диференцирано лечение е болницата да разполага  със спешно/интензивно отделение, КТ скенер 24 часа/ 7 дни в седмицата/365 дни в годината, клинична лаборатория и леглова база за настаняване на пациентите с инсулт след провеждане на специализираното лечение, обучени екипи за провеждане на лечение с  rt-PA и възможност за провеждане на ендоваскуларно лечение - обособен мултидисциплинарен екип от невролог, интервенционален рентгенолог/невролог/неврохирург, анестезиолог, както и специалист - неврлолог, който да ръководи терапевтичния процес.

"В резултат на непрекъснатото обучение на медицински специалисти от различни звена, в УМБАЛ "Св. Марина“ расте броят на болните с остър исхемичен инсулт, лекувани с тромболиза. От три години в Университетската болница във Варна функционира високотехнологичен мозъчно съдов център, в който се провежда и ендоваскуларно лечение на пациентите с остър мозъчно съдов инсулт.“, казва още проф. Андонова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: