Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте един централен варненски булевард от преди 100-тина години
Автор: Екип Varna24.bg 08:33 / 04.12.2023Коментари (0)2931
©
"Мария Луиза“ е булевард във Варна, който преминава през центъра на града в направление запад-изток. В днешния материал от рубриката на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви разкажем и покажем, как е изглеждал той преди 100-тина години (снимката горе от нашия колаж. Там е кръстовището с ул. "Антим I").

Сега той започва като продължение на бул. "Христо Ботев“ пред площад "Независимост“ и Варненската катедрала във Варненския център. Негово продължение на северозапад е булевард "Осми приморски полк“. Наречен е на първата българската княгиня от Третото българско царство, патрон на Осми Приморски полк от 1893 г.

Булевардът се появява с разрастването на града след Освобождението на мястото на старите османски казарми и съборената крепостна стена. През 1900 г. като ул. "Пиротска“ се простира от понеделничния пазар (днешното училище "Димчо Дебелянов“) до бул. "Сливница“. В последните дни на XIX век на булеварда се изправя един от символите му – по проект на военния инженер Тодор Бояджиева е построен Военноморския клуб. Непосредствено до него се разполага неокласическа сграда, проектирана от арх. Дабко Дабков, а на №7 през 1932 е основан първия в България водолечебен кабинет. На този адрес се редактират и издават списанията "Добро народно здраве“ и "Природен лекар“, а в съседство е родното място на родилен дом "Роза Димитрова“.

На булевардът се разполага и едноименната Девическа гимназия - сега сградата на Регионалния исторически музей. На старата снимка от нашия колаж се вижда оградата й. Тя е преместена по-късно. Държавната девическа гимназия "Мария-Луиза“ е закрито училище, функционирало във Варна от 1898 до 1954 г. На 3 март 1983 сградата му е преустроена и превърната във Варненски археологически музей. Днес е класифицирана като паметник от национално значение.

Сградата на гимназията се строи от 1893 до 1900 на мястото на бившите турски казарми, като е напълно обзаведена и открита за учебната 1898/1899 г. Проектът за сградата е предоставен от белгийския просветен министър със съдействието на регент Георги Живков, а архитект Петко Момчилов го преработва и съобразява с местните условия. Строежът се ръководи от арх. Христо Ковачевски, арх. Шрайбер и арх. Сава Димитриевич, а предприятието предприемач е Шуменското търговско дружество. Неоценима дарителска помощ осигуряват бележити варненци - кметовете Велико Христов и Иван Церов, и Елена и Стойна Илиеви, Веска Вачкова, Анка Габровска, Руска Калева, Олимбия Росетова, Димо и Георги Серафимови.

Вижте "Преди и сега" от предния път ТУК








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
61-годишна жена почина на зъболекарски стол в Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: