Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте един любим кът от Морската градина с разлика от над 60 години
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 16.10.2023Коментари (0)4025
©
Надали има момче - независимо невръстно или пораснало, което да няма снимка с това оръдие от Варна?

Днес в постоянната рубрика на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви покажем и разкажем за един от символите на територията на Морската градина - 240 мм брегово оръдие "Шнайдер" - част от експозицията на уникалния Военноморски музей у нас.

Историята сочи, че 44-тонното оръдие е било разположено в местността Почивка от 1910 до 1958 година. За пренасянето му на днешното място, то е разглобено на три части, които отново са сглобени и монтирани пред музея.

През 1906 г. са поръчани две 240 милиметрови оръдия Д-45. Изпълнител на поръчката е френската оръжейна фабрика "Шнайдер – Крьозо". През май 1909 г. оръдията са докарани с кораби във Варна. По днешния плаж е построена жп линия, по която да бъдат превозени до местност Почивка, северно от града, а монтажът им приключва на следващата година.

Характеристиките му са: далекобойност 10.5 километра, скорострелност един изстрел на 2-3 минути, зарядът тежи 48 килограма. Разчетът на едно оръдие е 28 души.

По време на Балканската война 1912 – 1913 г. двете 240 мм оръдия са основна част от минноартилерийската позиция, изградена за защита на Варна. Тогава е и "бойното" кръщение на батареята. На 11/24 октомври 1912 г. пред Варна се появяват турският крайцер "Меджидие" и един контраминоносец. Когато те са на 9 700 м. от брега, батареята открива огън. Неприятелят отговаря със същото и се завързва престрелка, завършила с оттегляне на турските кораби.

Първият командир на тази батарея и на българската брегова охрана е капитан Милко Железов (1872-1955 г.). Нему е посветен и паметникът, който се намира до площадката, в непосредствена близост до оръдието пред Военноморския музей.

Милко Железов е роден на 4 ноември 1872 г. във Варна. В периода 1904 – 1906 г. той се обучава във Висшата артилерийска школа в Санкт Петербург с две специалности – крепостна и брегова артилерия. Тук той изобретява първия в историята на артилерията изчислителен прибор, за което получа от руския император награда – орден "Св. Ана“ III степен.

В България той е първият организатор на бреговата артилерийска защита на морската ни граница. На 6 октомври 1912 г. с точния огън на командваните от него батареи осуетява опита на турска ескадра да унищожи пристанище Варна.

По време на Междусъюзническата война Железов отива като доброволец командир на артилерийско отделение и воюва в района на Видин срещу сръбската армия, където получава и първия орден "За храброст“.

В началото на Първата световна война Железов е командир на Бреговата артилерийска група батареи в състава на ВМС и Варненския укрепен пункт. Като такъв, в началото на войната, той получава бойна задача – да открие незабавно огън по всеки противников кораб, навлязъл в далекобойността на батареите му. На 14 октомври 1915 г. голямата руска ескадра от 22 бойни кораба и морска авиация от разстояние 15,2 км с 60 оръдейни цеви обстрелват обекти около и в пристанище Варна. Далекобойността на неговите батареи, поради грешки в доставката и конструкцията на оръдията, е до 10 км. Той няма друг изход освен да мълчи. Това било изтълкувано като добронамерена проява към руснаците. Дворецът го снема от длъжност и го праща като командир на поделение в 5-и артилерийски полк край Разград.

Скоро той се включва във война за освобождаване на Добруджа. Отличава се с героизъм в Тутраканската епопея. Неговото отделение с две батареи удържа напора на превъзхождащ го противник, като разбива румънци, руснаци и сърби. По време на сражението на командния пункт при Железов е и княз Борис, който е възхитен от уменията му, го повишава в звание подполковник и го представя за орден "За храброст“. В края на войната Железов е повишен в чин полковник и получава третия си орден "За храброст“. Върнат е за командир на вече осакатената Брегова артилерийска група в почти напълно обезоръжен флот.

На 1 февруари 1921 г., след 51 години служба, участие в 3 войни, награждаван с 10 ордена и медали, полк. Железов подава рапорт и преминава в пенсия. По-късно е съден от Народния съд и екстрадиран от Варна. Впоследствие е реабилитиран.

Вижте "Преди и сега" от предната седмица ТУК.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: