Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте един от символите на Варна преди 90 години и сега
Автор: Екип Varna24.bg 18:08 / 04.03.2024Коментари (0)2046
©
Парк-музеят на бойната дружба "Владислав Варненчик" във Варна е един от най-значимите мемориали не само в морския град, а в страната. Днес в постоянната рубрика на Varna24.bg"Преди и сега“, ще ви разкажем неговата история.

Владислав III Варненчик (на полски: Władysław III Warneńczyk; на унгарски: I. Ulászló; на литовски: Vladislovas III; на хърватски: Vladislav I. Jagelović) е крал на Полша в периода (1434 – 1444), върховен княз на Литва в периода (1434 – 1440) и крал на Унгария (под име Уласло I) в периода (1440 – 1444), свързан с българската история. Пълният титул на Владислав III Варненчик е Wladislaus, Dei gracia rex Polonie, Hungarie, Dalmacie, Croacie, Rascie, Bulgarie, Sclavonie, nec non terrarum Cracovie, Sandomirie, Lancicie, Syradie, Cuyavie, Lythuanie princeps suppremus, Pomeranie, Russieque dominus et heres etc., в превод на български: Владислав по Божията милост крал на Полша, Унгария, Далмация, Хърватия, Рашка, България, Славония, земите на Краков, Сандомир, Ленчица, Шерадз, Куявия, върховен княз литовски, померански и руски, господар и наследник и пр.

Младият полски крал загива в бой с турците на 10 ноември 1444 г. и посмъртно получава прозвището Варненчик. Той загубва живота си във втория кръстоносен поход на в т.нар. Битка при Варна.

3 века по-късно по време на Кримската война през 1854 – 55 г. сънародници на полско-унгарския крал Владислав III Ягело издигат първия му паметник на могилата Мешели тепе край Варна. На четирите му страни на полски и английски е бил издълбан надпис: “На крал Владислава III от Ягиелони и на полските рицари, паднали до Варна на 10-й ноемврий 1444 г. – От полската дивизия под предводителството на Владислав граф Замойски, 3-й май 1856 г."

Варненският учител Йоан Николау, съвременник на събитията, пише: “Началникът на поляците въздигнал на свои разноски от бял мрамор един паметник като четириъгълна пирамида.“. Хермин Шкорпил допълва, че е бил "съграден и надписът е издълбан от Станислав Юлиян граф Остророг, капитан на Пети полк от полската кавалерия“. Ето и част от стихотворението:

"До Варна близо, където днес е пусто, глухо,

в поля блатисти и усамотени,

стърчат от четири столетия

жаловно две могили с насипи зелени…"

Този паметник обаче скоро бил разрушен. Местното население вярвало, че под него има съкровища и при опит да ги открие, го подкопали. Това станало толкова бързо, че когато малко след откриването на паметника трима българи решили да го заснемат, от него " не намерили нищо“.

Останала е обаче рисунка на мястото, от която през 1857 година в Париж е направена красива гравюра. На нея освен двете могили в дълбочина се вижда Варна и нос Галата.

Сегашният парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик" е мемориален комплекс, посветен на битката на народите, състояла се на 10.ХІ.1444 г. между 20-хилядната съюзническа християнска европейска  армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и 60-хилядните османо-турски войски на султан Мурад ІІ.

Изграден в центъра на бойното поле между две тракийски могили, музейният комплекс се е превърнал в култово място за поклонение на много европейски народи пред паметта на загиналите им предци в общата антиосманска борба.

На територията на обширен парк, над автентична гробница от ІV в. преди Хр., през 1935 г. е изграден символичен мавзолей на 20-годишния крал, загинал трагично в битката и посмъртно получил името Варненчик. Там се намира копие на кралския саркофаг от Вавелския дворец в Полша.

През 1964 г. е построена  музейна сграда, в чиято експозиция е показано въоръжение и съоръжение на кралската рицарска армия и на армията на султан Мурад ІІ. Картини, скулптури и гравюри изобразяват моменти от варненската битка и нейните герои.

От 1996 г. съществува експозиция, посветена на създателя на Мавзолея и строителя на много културни паметници във Варна, големия български лечител, о.з полк. Петър Димков.

Вижте "Преди и сега“ от предната седмица ТУК








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: