Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте един от символите на Варна с разлика от над 90 години
Автор: Екип Varna24.bg 08:31 / 31.07.2023Коментари (0)4258
©
Днес в рубриката на Varna24.bg - "Преди и сега", ще ви покажем един от символите на града с разлика от над 90 години.

Това е Градската художествена галерия "Борис Георгиев" (тогава Държавна мъжка гимназия "Фердинанд I"). Учебното заведение е създадено на 3 ноември 1879 г. Първоначално гимназията е настанена в стара турска къща на ул. "Панагюрище", наета от варненската община за 60 турски лири годишно. Дълго време е позната като Старата мъжка гимназия. Започва да функционира като двукласно реално училище заедно с първоначалното училище с 3 отделения. Първи учители са Тодор Шишков, който е и първият директор, Фердинанд Дечев и Димитър Станчев. Има 38 ученици. През 1884-1885 г. вече е реална гимназия с 240 ученици, тогава завършва и първият випуск на гимназията.

На 18 септември 1885 г. е осветена новата сграда на училището (сегашната градска художедтвена галерия на ул. "Любен Каравелов" №1). Построена е в неоготически стил от уста Генчо Кънев от Трявна въз основа на германски проект. От 1888 г. гимназията носи името "Фердинанд I".

Връзката между гимназията и сегашната градска галерия не е случайна. На 14 юни 1943 г. в салона на Мъжката гимназия се е състояло учредителното събрание на дружеството на варненските художници. Целите на дружеството и средствата за постигането им са дефинирани от словото на избрания председател Стефан Гадуларов в деня на свети Лука – патронният празник на дружеството.

На 9 януари 1944 г. в Салона на Еврейския дом кметът на града г-н Петър Стоянов открива първата, така дълго подготвяна обща дружествена изложба. Тогава се подхвърля идеята дружеството да поеме инициатива за изграждане на Постоянна художествена галерия. Пръв ненадминатият акварелист Константин Щъркелов прави дарение от 1016 лв. за създаване на фонд за тази цел и веднага е последван от много от присъстващите. Кметът на общината обещава да ходатайства общинските съветници да впишат в общинския бюджет редовна годишна субсидия за тази цел.

На снимката от сега се вижда и част от сградата на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Това е най-старото училище във Варна. Историята сочи, че през 1860 година братята Никола и Сава Георгиевич, хаджи Стамат, Христо Попович, Х. Мавридов насочват своите усилия за откриване на българско училище. Две години по-късно се построява сградата и на 25 юли се открива Българското централно училище (днес Музей на Възраждането). Кръстено е на светите братя Кирил и Методий. През учебната 1955/1956 година училището се мести в днешната сграда.

Там преди това се е помещавало Народното Нахимовско училище. То е разформирано на 20 август 1955 г., когато с доклад на армейски генерал Петър Панчевски съществуването му е определено за нецелесъобразно.

На снимката от сега се вижда и камбанарията на Евангелска методистка епископална църква във Варна. Първият дом на църквата е построен през 1886 година на ул. "Драгоман" 4 (сега Кукленият театър), който става забележителност на града за времето си. През 1961 г. храмът е затворен, а цялото църковно имущество е изхвърлено в лозята извън града. По късно сградата е преустроена в Куклен театър и продължава да функционира, като такъв и до днес. След демократичните промени методистката общност се стреми към възстановяване на църквата. Те подаряват старата сграда на децата на Варна, а в замяна получават парцел за строеж на нова сграда. На Рождество Христово - 25 декември 1990 г., новата сграда е осветена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Природни стихии
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: