Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте едно място от преди 80 години във Варна, което днес ще посети акад. Денков
Автор: Димитър Щерев 08:29 / 22.01.2024Коментари (0)2531
©
В днешната рубрика на Varna24.bg - "Преди и сега" ще ви покажем и разкажем за едно от емблематичните места в морската столица - Рибарския плаж. Днес там ще бъде премиерът на България акад. Николай Денков.

На горната снимка от нашия колаж, заснета преди повече от 80 години, се вижда крайбрежната алея, новите морски бани. Идеята за тях съществува още от 1888 г. Тогава общината построила върху пясъка камъшена сграда за топли бани, но силните вълни я разрушили. Две години по-късно били открити първите солидни морски бани. В началото били две - мъжка и женска, на прилично разстояние помежду им. В морето се слизало по стълби, като къпането ставало в заграденото пространство между кабините. За всеки случай имало и опънато въже, за което се хващали къпещите се. Само най-смелите излизали извън заграденото място.

Обявяването през 1921 г. на Варна за курортен град поставило пред общината неотложната задача за построяване на нови морски бани. Основният камък бил положен на 7 май 1925 г., а на 12 юли 1926 г. било тържественото открити. Над 20 хиляди души дошли да се порадват на новата гордост на града.

Централните морски бани били построени източно от Аквариума и заемали 2000 кв.м. Масивната постройка била във формата на буквата Ш и имала два етажа с около 1000 кабини. В централния корпус имало малък басейн и 66 вани за топла вода. С изграждането на Морските бани Варна се превръща в модерен морски курорт с отделение за мъже и жени, с топли и студени морски бани и един смесен плаж. Създадените условия привличат много курортисти от страната и чужбина. Интересът към града нараства.

На горната снимка се вижда, че Рибарския плаж е много широк. Това е така, тъй като тогава зад гърба на фотографа е имало скат, който се самосрутва. В края на 50-те години е направен несполучлив опит за защита на брега при местността Почивка. Построените тук няколко буни с предназначение да благоприятстват създаването на защитни пясъчни ивици пред силно абразиращия се бряг, явно не могат да изпълнят своята роля, предвид малките си дължини. Друга причина в същия смисъл е "непълният профил" по дължина на буните, което ги прави заливаеми, даже и при незначителни вълнения. След 70-те, особено след 80-те години започва масирано брегоукрепително строителство, характерно преди всичко за частта на север от централния плаж на Варна. Паралелно се строят буната при нос Св. Димитър (Евксиноград) и "Т-буната" при сегашния комплекс "Ривиера" и яхтения комплекс при кк Слънчев ден. Веднага след тях се строи Г-буната в северния край на Златни пясъци. Последователно във времето са построени буни 101; 102; 102Б; 103 и 109 - всички в участъка от Рибарския мост по посока Траката. Почти в същия период са построени и останалите буни в района на Евксиноград. Мащабно строителство се явява и изградената брегова дамба от Малкото казино до буна 103. Замислена е като пътна връзка от технологичната схема за изпълнение на основните брегоукрепителни съоръжения (буните), фактически се оказва като значително пасивно брегозащитно съоръжение.

На горната снимка не се вижда и още едно емблематично нещо за Крайбрежната алея - бункера на Рибарския плаж. Българското Черноморие е осеяно с подобни бетонни укрития. Бумът в строителството край морето в последните години ги е скрил от хорските погледи, но все още тук-там са останали малки петънца от онези бурни години, когато параноята у нашите управници е била в повече. Българските бункери са строени по царско време. В един от малкото източници на информация за произхода на тези бетонни гъби - книгата "История на БМФ", пише, че са изграждани по немски образец. Пикът на строителството им е през 1942-1943 г., когато България вече е обявила война на Англия и САЩ и е част от Тристранния пакт Япония - Германия - Италия. По това време страната ни на практика е окупирана от немски войски. Част от бункерите са съсредоточени по Черноморието, където са разположени и много български противодесантни взводове - 22 се намират в Бургас, 17 са във Варна.

Днес в 12,45 часа министър председателят акад. Николай Денков ще бъде запознат от кмета на Варна Благомир Коцев със състоянието на свлачището при Рибарския плаж и ще на бележат мерки за решаване на проблема.

Вижте "Преди и сега" от предния път ТУК








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: