Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте какво предлагат младите за библиотеката във Варна
Автор: Димитър Щерев 13:18 / 20.02.2024Коментари (2)3067
©
Подбудени от полемиката, която се разгоря в социалните медии относно бъдещата сграда на библиотеката в морската столица, Varna24.bg се допита до младите в града. Причината е, че те са бъдещето и те ще са най-големия ползвател на бъдещия културен дом.

Активните младежи – бъдещи архитекти, дизайнери, проектанти, художници, се обединиха около идеята, че най-добре е да се ползва сегашна сграда, а не да се стои нова Така с малко средства, но с много желание и фантазия, тя ще бъде превърната в библиотека.

Скелетът на повечето архитектурни обекти е някаква геометрична конструкция. За да бъде разчупена тя може с минимални средства да бъде "облечена“ с разнообразна фасада от окачен еталбонд, пана от стъкло или други материали, аргументираха се младежите във Варна. Те се спряха на няколко съществуващи сгради, които чрез фотошоп по задание на Varna24.bg превърнаха в нещо ново и красиво.

Вижте техните предложения:

Паметникът на българо-съветската дружба

Монументът е с куха структура. Има големи зали. В подножието му е изградено бомбоубежище, тоест има помещения. С малко средства той може да бъде превърнат в уникален център, не само за библиотека от класически тип, но и със зали за дигитално използване на различни книги, списания, дори за театрални, камерни постановки и др. Обектът е монументален. Има място за паркинг. Библиотека там ще облагороди района, и няма да има нужда от събарянето на иначе неизползваемата бетонна грамада.

Сградата на Окръжния съд във Варна

Сградата се намира на площад "Независимост“ – в близост до Операта, Държавния архив, Катедралата. Може да бъде "облечена“ с разноцветни пана, така ще да бъде контрапункт на сградите около нея, строени през миналия век. Разполага с големи зали. В градинката зад нея може да бъде обособен подземен паркинг за коли, а след това тя да бъде възстановена в сегашния и вид, и там да се провеждат матинета, четения на открито, пленери и др.

Сградата на Затвора във Варна

Затворът се намира в географския център на града. Самата сграда е във Викториански стил, прилича на малък замък или крепост. Може да се превърне в невероятен младежки център, не само с библиотека, но и с помещения за други полезни дейности.

Проблемът е, че Окръжния съд и Затворът са действащи. За да бъде реализиран проекта на младите хора, те трябва да бъдат преместени. И докато за Дома на Темида има идея, то за Затвора такава няма, но е наложително, според младите хора, той да не се намира в чертите на града. При Паметника на Жеравния хълм проблемът е, че е държавна собственост, която също трябва да бъде актувана като общинска, за да се реализира такъв проект.

Какво мислите вие за идеите на младите варненци, относно бъдещата сграда на библиотеката в морската столица на България?








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.02.2024 г.
0
 
 
Паметника на Почивка трябва да се префасонира, ужасяващите релефи да се опаковат и да не се виждат повече, а сградата може да бъде фестивален и/ или конгресен център (за библиотека може би е малко далеч от центъра).
Aнонимен
на 20.02.2024 г.
0
 
 
звучи вълнуващо да четеш книга в бункер, ама кой знае какви време ни чакат с тия откачени диктатори
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: