Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте какво се роди след експеримент във Варненския свободен университет
Автор: Екип Varna24.bg 12:27 / 12.04.2024Коментари (0)1233
©
Нова песен създаде възпитаникът на Варненския свободен университет – музикантът Жани Алатов. Текстът и мелодията се родиха в рамките на експеримент, проведен по време на лекционния курс по когнитивна психология, който води доц. д-р Ваня Христова в магистърските програми на университета "Психология и психопатология на развитието" и "Психологичноконсултиране".

"Със студентите разглеждахме психичният процес "памет", запознах ги с експеримента на американския психолог Джордж Милър и неговото магическо число 7+- 2. Ученият се е интересувал от обема единици, които могат да се задържат в кратковременната памет на човека", разказва доц. Христова. За да онагледи магическото число на Милър, преподавателят прави списък от случайни думи без логическа връзка между тях – тетрадка, маргарита, кафе, цветя, чаша, кламер, дистанционно, ветропоказател, портокал, дърво, сняг, плодове. В рамките на нормалното разпределение, студентите възпроизвеждат от 5 до 9 думи. "Бях безкрайно изненадана, когато студентът Жани Алатов не само ги възпроизведе, но и създаде песен с тях", разказва Ваня Христова.

Жани Алатов е един от известните варненски композитори и музиканти, преподавател по вокално майсторство и музикални инструменти. Възпитаник е на НУИ "Добри Христов" със специалност "Оперно пеене" и НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Поп и джаз пеене, саксофон и пиано". Той е автор на музиката за спектакъла "Котаракът в чизми" на Варненския куклен театър, бил е музикален консултант и на други театрални постановки.

"Думите бяха напълно несвързани и за мен беше истинско предизвикателство да ги подредя, споделя Жани. Това е един от методите, които използвам в творческия процес с моите ученици. Песента направих за няколко часа, споделих я с колегите в групата и така нашите академични упражнения родиха ново музикално произведение", коментира Жани.

Той избира да надгради знанията си в магистърската програма "Психология и психопатология на развитието" на Варненския свободен университет, за да усъвършенства психологическите техники в процеса на преподаване и работа с млади музикални таланти, което е ключово за развитието им и може да ги отведе към нови музикални постижения.

Варненският свободен университет насърчава творческия потенциал и развитието на своите студенти. Персоналното отношение и гъвкавата, конкурентна академична среда, дават  възможност за получаване на качествено висше образование, съизмеримо с европейските критерии и стандарти.

"Тетрадката е ключа към света"

Музика и аранжимент: Жани Алатов

Текст: доц. д-р Ваня Христова








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Стрелба по Роберт Фицо
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: