Вижте кой кмет отказва да предаде Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:26 / 19.06.2023
9171
"Александър Г. Василев - Да си кмет в бурни години" е тема на среща-разговор, която ще се проведе днес - 19 юни от 17:30 часа в библиотеката на Народно читалище "Варненски Будители 1926" във Варна.

Водещ е Стефка Мухтарова от Музея за нова история на град Варна. Това е 3-то издание на "Исторически беседи".

Ще поговорим за една изключителна и прелюбопитна личност от историята на града ни. Ще има и изненади, открехват завесите организаторите, научи Varna24.bg.

Александър Г .Василев е виден варненски общественик, обичан и почитан от съгражданите си. Роден е на 15 юли 1869 г. в Стара Загора. Завършва право в София през 1894 г.

Той заема кметския стол от март 1912 г. до август 1915г. През неговия мандат се реализират започнатите от преди крупни проекти по електрификацията, канализацията и водоснабдяването на града. На 14 януари 1914 г. е пусната в редовна експлоатация електрическата централа. Александър Василев полага грижи и за развитието на лозарството. Осъществява се идеята му за създаване на общински разсадник с оглед възстановяване на варненските лозя.

По време на Балканската и Междусъюзническата войни Александър Василев и общинските съветници се заемат с организацията по изхранване на бедните войнишки семейства и събиране помощи за войниците.

Особено мъчителен за него е 2 юли 1913 г., денят в който в града влизат румънски войски. Той отказва да предаде общината, въпреки разлепените прокламации от името на главнокомандващия румънската армия. Настоява пред руския представител във Варна за бързото им изтегляне.

Александър Г. Василев проучва социалните реформи в другите държави. Настоява пред Министерството на железниците да се разреши на безработните да пътуват безплатно до населеното място където се търсят работници. Обръща се към всички индустриалци и занаятчии да обсъдят въпроса за въвеждане на двусменен режим на работа, за да се ангажират повече хора. Предлага да се сключи заем от 500 000 лв., който да се използва за откриване на нови работни места. Александър Василев е инициатор за създаване на Бюро на безработните. Неговите виждания за това е да се открият такива бюра и в "съседните по-големи градове", с обмен на информация за работните места.  

По време на Първата световна война Александър Г. Василев е мобилизиран в редовете на армията. През есента на 1916 г. открива болница в собствената си къща за ранените български войници. След войната Александър Василев е избран за народен представител. Пред близките си споделя с болка за редицата неща, които не е успял да завърши като общественик. Александър Василев умира през 1927 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).