Вижте кой ще открие "ВарнаЛит“ 2017!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:46 / 29.05.2017
2227
В навечерието на Международния ден на детето, 1 юни, започва най-големият литературен празник на България - "Варна Лит 2017". Уникалното по рода си събитие не само ще предложи на жителите и посетителите на Варна разнообразна и цветна програма, но и ще събере зад една кауза над 25 чуждестранни и български автори, които ще покажат, че четенето може да бъде забавно, освен образователно, и че литературата не се изчерпва до заглавията от задължителната учебна програма.

Откриването на "Варна Лит 2017" ще се проведе под патронажа на кмета Иван Портних на 31 май 2017 г. от 11:00 ч., а от 18:00 ч. в зала "Варна" на Икономически университет трима от най-четените български автори ще се срещнат с варненци, за да разговарят за пътя на писателя и ролята на книгите.

Захари Карабашлиев, Теодора Димова и Георги Господинов са сред първите, подкрепили каузата "Варна Лит 2017". "Четенето трябва да стане нещо, което търсим, за което говорим, с което изкушаваме децата - каза Захари Карабашлиев при представянето на събитието. - Не можем да чакаме децата да отидат при литературата, трябва литературата да отиде при децата. Те трябва да видят, че книгите, които четат, се пишат от живи хора, някои от тях ще са им интересни, други - скучни, но трябва да ги провокираме", твърди още той.

Срещата на трите големи имена на българската литература с малки и големи читатели има за цел да докаже, че "четящият човек е красив", но още по-красиво е четящото дете. Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Георги Господинов са от най-непримиримите български общественици, чието творчество носи вярата, че читателят е този, които буди книгите. А "когато събудиш книгите", будиш и светове.

Модератор на събитието ще бъде Кристина Димчева - директор на Регионална библиотека "Петко Славейков" - Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).