Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте кой ще получи награда Варна в сферата на образованието
Автор: Екип Varna24.bg 14:25 / 04.05.2017Коментари (0)1547
© Черно море
Двама ученици, 4 учители и 3 колектива ще получат награди Варна в сферата на училищното и предучилищното образование.

Дванадесетокласникът от МГ "Д-р Петър Берон" Виктор Мирев и деветокласникът от спортното училище "Георги Бенковски" Христо Христов предстои да бъдат отличени в навечерието на 24 май. Виктор е носител на сребърен медал от националната олимпиада по астрономия и е част от българския отбор, извоювал златото на международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия. Състезателят по вдигане на тежести Христо Христов пък е познат на всички любители на спорта във Варна. Той спечели три златни медала на Европейското първенство за кадети в Полша. Христо беше недостижим както в двете категории - изхвърляне и изтласкване, така и в двубоя. Варненецът донесе три златни медала и от Световното първенство за кадети в Тайланд.

Старши учителят по астрономия Ева Божурова от обсерваторията "Николай Коперник" ще бъде обявена за учител на годината в обслужващите звена. Тя е един от инициаторите на първата национална олимпиада по специалността. В областта на основното образование отличеният учител ще е Недко Царев от ОУ "Антон Страшимиров". Той е преподавател по музика с инструмент гайда. Носител е на отличието за най-добър музикален педагог от 23-ия национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов". В областта на средното образование награда "Варна" ще получи учителят по информатика в ЧПГ "Антоан дьо Сент - Екзюпери" Тодор Янков. Той води школи по програмиране и дигитални компетентности, роботика и др. В областта на професионалната подготовка отличеният учител ще е Крум Крумов от спортно училище "Георги Бенковски". Той е дългогодишен преподавател по лека атлетика, а възпитаниците му имат успешни изяви на държавни и международни първенства.

За колектив на годината в областта на предучилищната подготовка награда "Варна" ще получи детска градина "Маргаритка" с директор Параскева Люцканова. Екипът се отличава с голям творчески потенциал и е доказал способността си да търси и прилага иновативни образователни методи. В сферата на основното образование отличието ще е за ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с директор Сияна Филипова, а на средното образование - за СУЕО "А.С.Пушкин" с директор Светлан Илиев.

7 награди Варна ще бъдат раздадени тази година в сферата на висшето образование. В областта на хуманитарните науки индивидуално отличие ще бъде присъдено на проф. д-р Стефан Пеев, д.м.н. за цялостната му дейност в областта на денталната имплантология. Колективната награда ще е за факултета по обществено здравеопазване на МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов" за въвеждането на три нови образователни специалности в отговор на актуалните потребности на обществото - "Опазване и контрол на общественото здраве", "Оптометрист" и "Логопедия". Двете награди са по предложение на МУ-Варна.

В областта на природните науки индивидуално отличие няма да бъде присъдено, а колективното ще е за доц. д-р инж. Георги Киров, гл. ас. д-р инж. Любомир Камбуров и ас. д-р инж. Георги Червенков за високи постижения в патентната дейност. Номинацията е от съюза на учените във Варна.

В сферата на обществените науки индивидуална награда ще бъде присъдена на проф. д-р Станислав Иванов, който е на първо място в страната сред преподавателите в туризма по брой публикации в реномирани международни научни списания. Предложението е на ВУМ. Колективна награда Варна в сферата ще получи научен колектив с ръководител проф. д-р Теодора Бакърджиева за създаване на "Българо-норвежка образователна програма" във ВСУ "Черноризец Храбър". Номинацията е от университета.

За постиженията си в техническите науки ще бъдат отличени доц. д-р инж. Кристина Близнакова за изследването на нови методи за диагностика на туморни образования на млечната жлеза и научен колектив с ръководител флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров за реализирането на "Полигон за практическо обучение по борба с корабни пожари. Предложението за индивидуалното отличие е на ТУ-Варна, а за колективното - на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Номинациите за награди "Варна" в сферата на науката, предучилищното и училищно образование са обсъдени на експертни съвети и бяха одобрени на постоянното заседание на ресорната комисия към варненския общински съвет. Предстои окончателното им утвърждаване по време на следващата редовна сесия на местния парламент.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: