Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте милионите за образование във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:03 / 22.01.2019Коментари (0)2108
©
Образованието остава основен приоритет на община Варна и през 2019 г. Средствата по това перо възлизат на 142,7 млн. лева и са с най-голям относителен дял – 35,1%, в общия бюджет, който тази година ще достигне близо половин милиард лева. Това бе изтъкнато на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна, на което бе одобрен проектобюджетът за образование. Средствата са с 24 млн. лева, т.е. с около 20% повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г.. За държавно делегирани дейности са заделени над 114 млн. лв., за дофинансиране – 8,8 млн. лв. и за местни дейности – 19,5 млн. лв.

През годината ще бъдат направени сериозни инвестиции в подобряване на образователната инфраструктура в училища и детски градини и създаване на модерна база за образование и кариерно развитие. Предвидените средства по това перо са в размер на 13,7 млн. лева, т.е. двойно повече спрямо миналата година. От тях 10,3 млн. лева са за основен ремонт. В 20 училища предстоят ремонти на спортните площадки, за които общината ще отдели 5,3 млн. лева. Реконструкция ще бъде направена и на площадките за игра и спорт на открито в 13 детски градини, за които в местната хазна са заложени 2,4 млн. лева.

През тази година продължава строителството на нови сгради към ДГ "Карамфилче“ и "Иглика“ в кв. "Виница". За двете сгради са планирани общо 2,5 млн. лева.

Ремонт предстои и в сградата на закрития Дом за деца, лишени от родителска грижа "Другарче“. Имотът ще бъде преустроен и ще стане филиал на ДГ "Д-р Петър Берон“, което ще струва около 150 хил. лева от бюджета за 2019 г.   Сред по-значимите обекти в капиталовата програма са още реконструкцията на училище "Васил Левски“ и преустройството на столовата в актова зала на I Езикова гимназия. В бюджета са планирани също 150 хил. лева за технически проект на нова сграда на Математическата гимназия.

На днешното заседание на комисията беше поставен въпросът за ремонтните дейности в СУ "Димчо Дебелянов“. "Ремонтът на училището се оказа много тежък. Надявам се той да приключи през март, но това много зависи от атмосферните условия“, каза пред съветниците Лилия Христова, директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна и ръководител на проекта за модернизация на образователната инфраструктура. Тя поясни, че има много строги изисквания за изпълнение на отделните дейности. Така например синята ударопоглъщаща настилка в двора на училището може да се положи при температура на въздуха над +10 градуса.

"Използвам случая отново да се извиня на родителите, учениците и учителите за неудобството. Училищата, които ремонтираме по ОП "Региони в растеж", са много стари и непрекъснато изникват нови проблеми“, допълни Лилия Христова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: