Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вижте съдбата на съучастника на Денис за убийството на бездомника във "Владиславово"
Автор: Екип Varna24.bg 16:06 / 24.04.2018Коментари (1)5527
© Varna24.bg
В проведено съдебно заседание при закрити врати Варненският окръжен съд потвърди изцяло решението на Районен съд-Варна от 21.03.2018г., с което малолетния Камен М. е бил настанен във възпитателно училище интернат.

Окръжен съд припомня, че заедно с 14-годишния Денис Ж., 13-годишното момче  е обвинено в участие убийството по хулигански подбуди на 53-годишния бездомник Красимир К., по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Според обвинението задържаното малолетно момче е съучастник, но предвид възрастта си той не носи наказателна отговорност по смисъла на чл.32 ал.1 от НК.

За извършената проява от страна на малолетния е било образувано възпитателно дело №6/2018год. по описа на МК БППМН при район ,,Вл.Варненчик“, Община Варна. 

Според обвинението на 16 януари децата влезли в конфликт с бездомника пред пункт за вторични суровини, като ден по- късно му нанесли побой. На 20 януари тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. Вл. Варненчик, за да продължат с насилието. Според съдебно-медицинската експертиза в досъдебното производство, смъртта на мъжа е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

Във въззивната жалба, разгледана от Окръжния съд се твърди, че наложената на Камен възпитателна мярка е несъразмерно тежка с оглед личността му. Защитата му поиска от съда на малолетния да бъде дадена още една възможност и същия да не бъде изолиран от познатата му социална среда и да бъде постановена по- лека възпитателна мярка, с която да бъдат постигнати целите предвидени в Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН) относно превъзпитаването на малолетния. Камен М.  не е бил воден на отчет в ДПС и спрямо него не са били налагани възпитателни мерки по ЗБППМН.

По време на заседанието стана ясно, че 13-годишното момче от 2 години не посещава училище. Участващите във въззивното производство представители на Дирекция "Социално подпомагане"- Варна посочиха, че при тях не е постъпвал сигнал, че малолетният е отпаднал от системата на образованието, поради което и те не са работили с него. Те изложиха становище, че решението на районния съд е правилно и че следва да бъде потвърдено, предвид извършеното от малолетния.

Пред съда Камен М. посочи, че иска да продължи образованието си и след това да работи.

След преценка на събраните по делото доказателства и въз основа императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на постановеният акт по отношение законосъобразността, обосноваността и справедливостта му, тричленният състав на ВОС реши, че жалбата е неоснователна.

Въззивната инстанция напълно сподели становището на Районен съд - Варна, че с оглед извършеното единствената адекватна мярка, която следва да бъде наложена на малолетния е "настаняване във ВУИ“, като действително, това е най-тежката предвидена в закона възпитателна мярка, но както първостеренния съд, така и второинстанционния намира, че само чрез нейното прилагане би могло да се постигне необходимия възпитателен ефект по отношение на малолетния, който да коригира поведението си до степен, че да претърпи положителна промяна и корекция и да бъде в съответствие с общоприетите правила и норми на поведение в обществото.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.



Още по темата: общо новини по темата: 11
27.03.2019 »
08.02.2019 »
04.10.2018 »
30.01.2018 »
25.01.2018 »
24.01.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е браво, като е 13 годишен на ръце го носете. Да влиза с баща си в затвора, как незнаят все от социалните, че мангалите не ходят на училище, а за другите веднага са информирани
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: