Вижте варненски символ с разлика във времето от над 100 години

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:47 / 09.10.2023
2301
Днес в постоянната рубрика на Varna24.bg - "Преди и сега", ще Ви покажем и разкажем за един от символите на Варна - храм "Св. Николай Чудотворец".

Църквата е построена през 1865 г. До антигръцките вълнения храмът е гръцки, но на 4 юли 1906 е обсебен от активисти на движението "Български родолюбец“ и в него започват да служат български свещеници. Едва през 1961 г. Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов, Петър Джамджиев и Петър Михайлов около месец зографисват храмовите интериорни стени.

Градските предания разказват, че храмът е граден след даден обет пред Бог и пред закрилника на моряците Николай Чудотворец. През 1858 или 1859 г. варненският търговец и руски поданик Параскева Николау пътува до Одеса през страшна буря в Черно море. Изплашеният търговец се заклел, че ако се върне жив у дома ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Според същите източници до днес няма друга черква, построена със средствата само на един човек.

Дарява 50 000 сребърни рубли за построяването на църквата "Свети Николай“ във Варна.

Горната снимка от нашия колаж показва как е изглеждал храма в първите години на ХХ век. През 1925 г. църковното настоятелство взема решение Божия дом  да бъде снабден с отделни помещения за кръщелна, канцелария за църковното настоятелство и пр. Съставен е проект, който предвижда да се изпълни и съгради притвора на храма, балкон за хора и камбанария. Работата по дострояването на храма продължава над 10 години и завършва към средата на 30-те години на XX век. Паметникът на ктитора Параскева Николау е разглобен, възстановен и поставен в двора на храма (на горната снимка е от западната страна на църквата - пред централния вход, а на снимката от вчера - от южната страна на постройката).

Вижте "Преди и сега" от предната седмица ТУК.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).