Включват Червения кръст в областния кризисен щаб

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:10 / 30.03.2009
818
Представител на Българския червен кръст (БЧК) ще бъде включен в състава на Областния щаб за координация при бедствия и кризи към Областния съвет за сигурност, стана ясно на семинар на доброволческата организация, който се проведе край Варна. "Областната администрация ще продължи да подкрепя и да участва във всички действия на най-значимата хуманна организация - БЧК", съобщи областният управител на Варна Христо Контров. Той допълни, че в България трябва да се възприеме опита на БЧК при създаването на доброволните отряди към общините, защото в момента хората трудно се убеждават да участват в тях.

"Когато разработвах първия план за провеждане на операции по търсене и спасяване в българския район на Черно море, ръководството на БЧК също взе участие в изготвянето му. Още тогава опитах да обясня, колко е важно участието на БЧК", допълни областният управител. Той даде пример с хипотетичен пожар на голям пасажерски лайнер, на който се е запалило машинното отделение и бедства на 60 км навътре в морето и тогава силите на БЧК биха били в голяма помощ. "При подобно бедствие, първото нещо, което трябва да бъде направено, е да се евакуира екипажът. Като стигнат до брега, голяма роля за настаняването им по хотели, както и впоследствие да се направят връзки със съответните посолства, ако има чужди граждани, могат да изиграят доброволческите отряди на БЧК", аргументира се областният управител на Варна.

Той добави, че силите на БЧК могат да бъдат използвани и при наводнения. "Особено сега след края на зимата е възможно да има наводнения. Мисля, че би следвало да се проиграят тренировки в тази насока с участието на БЧК", каза още адмирал Контров.

В двудневния семинар освен директора на БЧК Милена Сиракова и председателя на областния съвет на организацията във Варна Илко Раев, участие взе и Варненският и Великопреславски митропилит Кирил. В продължение на 30 минути той разясни на доброволците от БЧК важността на християнските ценности.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...
Честито на варненци! Новата автогара в града отвори врати
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).