Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Владимир Тонев: Зелените площи във Варна няма да се променят
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 01.08.2008Коментари (0)1220
© Varna24.bg
- Фактът, че съветник от ПП "Движение Нашият град" оглявява най-важната общинска комисия, означава ли, че е настъпила преподредба на силите във варненския местен парламент?
- Лидерът на "Нашият град" Неделчо Михайлов недвусмислено заяви, че партията ни не е нито в мнозинство, нито в опозиция. Никога не сме се интересували от подредбите в мнозинството, тъй като здраво сме застанали в центъра - не в политическия център, а в центъра на интересите на града. Ако по някакъв начин сме накарали колегите де се съобразяват с нас, това е изключително наша заслуга. Позицията ни показва постоянство, което ще се запази до края на мандата. Когато този Общински съвет започна работа, ваши колеги ни питаха наляво или надясно ще се ориентираме. В момента виждаме, че и лявото, и дясното се ориентират към нас. Аз бях избран за председател на комисията по архитектура с пълно единодушие все пак (Усмихва се).

- Не след дълго Общият устройствен план на Варна ще бъде окончателно приет. Това ще активизира ли работата на комисията по архитектура?
- Работата на комисията безспорно ще се активизира, но по-важното е, че ще се активизират много инвестиционни намерения, а те ще дадат тласък на развитието на Варна.

- В този смисъл как оценявате проекта на Общия устройствен план и как според Вас той ще повлияе на развитието на града?
- Новият устройствен план практически разширява зоните за живеене във Варна. Всички виждаме, че Варна се задъхва, а Общият устройствен план предлага едно сравнително добро решение на няколко важни въпроса. Първо, той предвижда увеличаване на зелените площи с над 400%. Един път фиксирани в плана, зелените площи няма да се променят. В Общинския съвет "Нашият град" винаги и категорично ще е против каквато и да било промяна на зелените площи. Това е залегнало и в предизборната ни програма.
Няма да позволим общината да продава своите зелени площи, нито да се променя статутът им.
Миналата година бях в Ню Йорк и там разбрах, че общината само чака да се освободи някой терен и веднага го купува, за да създаде зелен кът. Дано и Варна един ден да може да си позволи да реализира такава политика.

- Какви други възможности разкрива пред Варна Общият устройствен план?
- Той предвижда местата, откъдето ще преминат новите транспортни артерии на града. Независимо че те в момента не могат да бъдат изградени, вече е ясно, че ще бъдат реализирани в перспектива и няма да се допусне предварително застрояване, което би затормозило впоследствие развитието на инфраструктурата. Има интересно транспортно решение и по отношение на релсовата линия, която се предвижда да минава над земята.
Общият устройствен план дава посока на развитието на града, която по една или друга причина по времето на социализма е била пренебрегвана. До момента градът ни се е развивал предимно на запад и реалността показва, че това градоустройствено решение е било грешка. Сега в плана е заложена идеята жилищните зони на Варна да се развива на юг. За целта обаче трябва да се изградят още една или две транспортни връзки над канала. Общият устройствен план вече предвижда такава връзка около землището на Тополи, тя ще пресича канала и ще се свързва със сегашната част на магистралата. Планирано е и разширяване, и дублиране на Аспаруховия мост. Целта е, когато южните територии се заселят с повече хора, да не възникват транспортни проблеми.

- Според проекта на Общия устройствен план с най-голям процент се увеличават зоните за спорт и атракции, а в Балъм дере в район "Владислав Варненчик" ще се изгражда ски писта. Смятате ли, че Варна би могла да се утвърди и като зимен курорт?
- Колкото и футуристично да звучи тази идея, ако тя се осъществи, мисля, че би било добре за Варна. Общият устройствен план е план, който трябва да гледа напред в бъдещето. В този смисъл е добре, че в него намират място и идеи, които могат да разширяват възможностите за туризъм в града.

- На последната си сесия преди ваканцията Общинският съвет прие и наредбата за публично-частно партньорство. Как според Вас тя би могла да повлияе на развитието на Варна?
- С всичките грешки, които вероятно има в наредбата и които трябва да се доизкусуряват, Варна като един град, който трябва да се развива по собствена логика, много се нуждае от такава наредба. Затова и групата съветници от "Нашият град" недвусмислено подкрепихме наредбата. Тя е добра основа за развитието на проекти в града ни, включително и в архитектурен смисъл. Макар и несъвършена, по-добре е, че наредбата я има - пред развитието на града да има още една врата.

- По време на предизборната кампания говорихте много за необходимостта да се строят общински жилища. Сега, оглавявайки комисията по архитектура, по-близо ли сте до реализацията на тази идея?
- Вижданията ни по отношение на жилищната политика за момента, за съжаление, се разминават с вижданията на общината. Желаехме парите от продажбите на общински апартаменти да влизат в един определен фонд и чрез него да се захранва строителството на нови жилища. Нещата обаче не стоят така. Решението за изграждането на общинския обект с външен инвеститор на бул. "Владислав Варненчик" №108 само показва колко сме били прави. В момента общината има договор, сключен с фирма, а не може да си изпълни задълженията по финансирането и търси външен инвеститор. Ако предложението ни парите от продажбата на общински жилища да се събират във фонд за строеж и ремонт на апартаменти бъде реализирано, общината наистина ще може да проведе сериозна социална жилищна политика.
На последната сесия ние гласувахме и отворихме процедура за няколко пломби във "Владиславово", като правото за строеж не се продаде, а в основата на тръжните процедури ще бъде обезщетение в полза на общината. Така в общината ще влязат не пари, а апартаменти. Само се надявам въпросните жилища да не бъдат продадени, а да се включат във фонда за решаване на остри жилищни нужди.

- Къде другаде освен във "Владислав Варненчик" има възможности за общинско строителство?
- "Владиславово" определено има потенциал да се разширява, докато в един гъсто населен район какъвто е "Приморски", например, много трудно може да се намери място за пломби. Разбира се, търсим резерви и възможности за пломби в "Аспарухово", "Младост", "Одесос".

- В момента всички сме свидетели на масово строителство на молове във Варна. Как ще се отрази на града ни тази тенденция?
- Не можем да се месим на решението на предприемачите как да застрояват имотите си. Дали моловете ще просперират, или не, смятам, че не би трябвало да ни вълнува като граждани. Факт е, че така градът придобива по-модерна визия. Казват, че Варна ще стане град на моловете. Какво лошо има в това?! Това означава, че пазарният механизъм ще доведе до понижаване на цените на наемите в моловете, а оттам и на стоките.

- Партията ви демонстрира сериозен ангажимент по отношение на изграждането и поддържането на детски площадки и зелени площи. Неотдавна дори обявихте, че ще "осиновите" две зелени зони - една в "Приморски" и една във "Владислав Варненчик". На какъв етап е реализацията на тази инициатива?
- Да, наскоро със собствени средства изградихме детска площадка на ул. "Железни врата", а вече поръчахе и платихме изготвянето на проект за облагородяване на зелената площ срещу бензиностанция ОМV в район "Приморски". Сметната документация към момента е за около 32 000 лв. и се надяваме след лятото да започнем да работим там. Имаме амбицията мястото да изглежда така, както бихме искали да изглежда целият град.
По предложение на кмета на "Владислав Варненчик" Добромир Джиков най-вероятно със собствени средства ще финансираме едни изключително елегантни заграждения около детските градини в района.

- Варна вече бе обявена за най-добрия за живеене град в България. Според вас обаче какъв град е Варна?
- За мен Варна е прекрасен град, с практически нулево ниво на безработица. Това довежда до непрекъснат приход на нови хора. Това също обновява града ни. Ние не виждаме проблем в това, че във Варна идват да живеят хора от различни краища на България. Явно този град дава надежди за препитание на много хора, което трябва да се уважава. Смаятаме, че с влизането на Общия устройствен план, който увеличава жилищните територии, Варна ще може да поеме големия приток на хора.

- А как гледате на хипотезата, че Варна ще "погълне" още 5 общини?
- Да, тази хипотеза е включена в предварителния проект за Общ устройствен план. Това обаче е неточно тълкувание. Авторите на тази хипотеза предвиждат по-скоро икономическите интереси да се разпрострат над тези 5 общини, да се изградят добри транспортни връзки, да могат хората от една община да работят в друга. Аз не виждам смисъл в амбицията Варна да се разраства административно.

Източник: Веселина Сапунджиева, chernomore.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: