Внасят кандидатурата на Варна за Културна столица на Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
10:35 / 18.10.2013
2525
Престижната надпревара за избор на българската Европейска столица на културата през 2019 година е към финала си. Днес община Варна, заедно с останалите градове - кандидати, ще подаде апликационната форма за кандидатстване по проекта в Министерството на културата. След това варненската и останалите кандидатури ще бъдат представени на пресконференция в столицата.

Морската столица беше първият български град, официално заявил желанието си през юни 2006 година да се включи в инициативата. Възможността за трайна промяна в облика на града, която предоставя проектът за Европейска столица на културата, мотивира местната власт да положи усилия в планирането и осъществяването на дейностите по кандидатурата. Варна е древен и очарователен град, който се бори за шанса да бъде представен като такъв на Европа и света през 2019 година. Титлата ще помогне градът да се превърне в мечтана дестинация за артисти и граждани на света, в пространство на иновативност, в добър пример за изграждането на нови организационни модели.

Варна е известна като лятната столица на България, благодарение на спектъра от разнообразни и висококачествени културни събития и наличието на добре развита туристическа инфраструктура. Този факт е важно признание, но и голяма отговорност. Проектът Европейска столица на културата е сериозно предизвикателство пред града да докаже своите качества на културен център като разгърне своя потенциал в рамките на периода на подготовка и по време на 2019 година.

В каузата на Варна повярваха и още дванайсет общини, свързани с морската столица в исторически, социален и културен аспект - Добрич, Балчик, Каварна, Бяла, Провадия, Девня, Аксаково, Шабла, Суворово, Дългопол, Дуранкулак и Генерал Тошево.

Инвестициите в културния сектор днес са инвестиции за по-стабилно икономическо бъдеще утре. Затова проектът Европейска столица на културата идва в точния момент като концентрира вниманието върху трансформиращата сила на културните процеси, върху възможността да се създаде доверие у гражданите чрез културни инициативи. Варненци знаят какво притежават, знаят и къде искат да стигнат. Състезателният дух е налице, а мечтата - Варна да се превърне в уютно и вдъхновяващо пространство, е хоризонтът и брегът на вдъхновението за варненци!


Виж коментарите (3)

Още по темата (94):
09.10.2014 Вижте какво не е достигнало на Варна, за да стане Европейска столица на културата
11.09.2014 С План Б ще реализират голяма част от проектите по Варна 2019
10.09.2014 Варна може да обжалва избора на Пловдив за културна столица 2019
05.09.2014 Днес става ясно кой наш град ще бъде номиниран за Европейска столица на културата, Варна в борбата
20.08.2014 Портних се срещна с кметовете на другите градове-финалисти за титлата Европейска столица на културата 2019
18.08.2014 Варна получава още подкрепа като кандидат за Европейска младежка столица
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).