Внесоха подписка за забрана изсичането на горите над "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:53 / 31.03.2015
988
Вчера група граждани от Варна внесоха подписка за забрана изсичането на горите над кв."Аспарухово". Искането на подписката гласи:

Ние, жителите и гостите на варненския квартал "Аспарухово" настояваме незабавно да се наложи забрана за изсичането на дървета разположени на площи, от които водата се оттича към кв."Аспарухово".

Наложената забрана да е със срок не по-малък от 10 год.

Два са основните мотиви за искането:

- кв."Аспарухово" вече преживя ужаса от наводнението, като една от причините е изсичането на горите преди това, ето защо не искаме нови сечи, включително голи сечи, на площи от които водата се оттича към квартала.

- Горите над кв. "Аспарухово" са най-близко разположените и най-лесно достъпните (вкл.за деца) диворастящи естествени гори до зоните на плътно и високо градско строителство на гр.Варна и трябва да се запазят в естественото си състояние за жителите и гостите на морската столица и техните поколения. В тези гори все още се срещат и защитени растителни и животински видове.

Подписката е внесена от шест физически лица, граждани на Варна. Тя съдържа искането, подкрепено от 650 гражданина, 519 от които жители на кв. "Аспарухово". Подписите са събрани основно в рамките на два часа на 28.03.2015г. Оригиналът на подписите с придружителното писмо е предаден на район "Аспарухово" към община Варна. Другите оригинали от подписаното придружително писмо са предадени на Регионална дирекция по горите Варна, Държавно горско стопанство Варна и Регионална инспекция по околната среда и водите Варна.

Поради проявения интерес от много граждани и значимостта на искането, решихме да продължим да събираме подписи и през настоящата седмица. Всеки, който желае да ни съдейства, може да изтегли бланката от нашата фейсбук група - Да спасим горите над квартал "Аспарухово" - и да събере подписи сред познати и приятели, които да предаде на 04.04.2015г. от 10:30 до 13:00 в центъра на кв. "Аспарухово" - между последна и първа спирка на тролей 88, където ще се осъществи второто и последно събиране на подписи на обществени места.

Предната събота (28.03) поради неблагоприятни метеорологични условия походът официално бе отложен за 04.04.2015г. Походът ще се проведе от 13:00 до 17:30 и ще включва посещение на най-масовата открита от нас сеч, включително гола сеч, извършена след наводнението на квартала през юни 2014г., както и преминаване през непокътнатата или съвсем слабо засегнатата гора.

На място на масовите сечи, включително голи сечи, каним журналисти и представители на община Варна и район Аспарухово, на горското и на инспекцията по опазване на околната среда и водите.

За тези, които не могат или не желаят да участват в похода, но искат да видят бруталните сечи, сме предвидили среща в с.о. "Боровец" в 15:00, до където се стига с автомобил или автобус №46, за която среща допълнително ще се окаже мястото.

Нека заедно да защитим горите над кв. "Аспарухово"!
Ограничения за участниците в събитието няма.
Начало на събитието: 04.04.2015г., 10:30


Сборен пункт за началото - центъра на кв.Аспарухово - между първа и последна спирка на тролей 88

Повече за събитието може да прочетете в интернет от:

https://www.facebook.com/events/976323765724777/

Пълният текст на внесеното придружително писмо към подписката, бланката за събиране на подписи, както и друга информация по темата могат да се открият в новосъздадената наша фейсбук група:

https://www.facebook.com/groups/1564567287157048/

Събитието се организира от граждани, необвързани с партии, държавни или общински институции, еко организации и др.

Събитието се подкрепя от:

- Инициативен комитет "За чиста България" - гр.Варна

- Гражданско сдружение "Варна диша"

- Гражданско сдружение "Зелена Варна"


Виж коментарите (1)

Още по темата (2):
14.05.2015 Институции във Варна се съгласиха да се спре изсичането на горите над "Аспарухово"
27.03.2015 Протестен поход в защита на горите край "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Варна вече е с по-малко население от Пловдив
Коцев след срещата с ВиК - Варна и най-големите пътни строители: ...
Новата чешма на "Дом Младост" е почти готова, вижте я
Пожар в апартамент във Варна! Причината наистина е изненадваща
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).