Внимание! Улиците във Варна са лепкави - отлепват подметки и късат сандали

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
08:49 / 12.06.2023
10416
Улици във Варна лепнат, оплакаха се читатели на Varna24.bg.

Все едно си настъпил в дъвки и обувките залепват на тротоара. На един така му бе залепнал чехъла, че направо се скъса, разказаха свидетели.

Те конкретизират района на лепкавите улици около Паметника-порта на 8-ми Приморски полк. В Морската градина също е лепкаво по алеите, твърдят нашите читатели.

Всичко е от липите. Сега капят. Вижте им листата, обясняват други варненци.

Всяка сутрин отделям по 15-ина минути да чистя прозорците на колата. Цялата лепне, разказват още наши читатели.

Причината според запознати се дължи на замърсяването. Колите бълват газове, които са летливи и полепват по листата на дърветата. Така те започват да капят, обясняват те.

Това обаче е медената роса, отделяна на листни въшки. Приблизително по същото време като популацията от листни въшки, липовият цвят достига своя връх - ето защо много хоби градинари предполагат, че именно цветният нектар покрива всичко с лепкавия слой. Листните въшки смучат богатия на хранителни вещества сок от листните вени на липите. Те обаче използват основно протеина, съдържащ се в ниски концентрации, и отделят по-голямата част от значително по-високо концентрираните захари. Следователно, медената роса е почти чист захарен сок. Съдържанието на вода се изпарява много бързо при сухо време през лятото и остава лепкав слой захар. Явлението не се проявява при дъждовно време, тъй като обилният дъжд унищожава популацията на листните въшки, като измива голяма част от насекомите от листата. Освен това медената роса се разрежда толкова много, че вече не залепва.

Така наречените саждисти гъбички са се специализирали в разлагането на високоенергийната медена роса. Гъбите не са единичен вид, а група от различни родове с подобен начин на живот. Обикновено отнема само няколко дни, докато покритието с медена роса върху листата и превозните средства на някои места почернее - сигурен знак, че гъбите са се заселили върху екскрементите. След като това черно покритие се е образувало върху каросерията или прозорците на автомобил, паркиран под липата, то се изгаря на пламтящото слънце и води до петна и повреда на лаковото покритие. Между другото: Освен с мравки, пчелите се хранят и с медена роса. Дори е най-важната суровина за тъмния, много ароматен горски мед.

Като цяло зимната липа (Tilia cordata) е по-малко засегната от листни въшки, отколкото лятната вар (Tilia platyphyllos). Сребърната липа (Tilia tomentosa) има леко окосмени и плътни издънки и долни листа, които възпират листните въшки. Освен някои липи, планинските кленове и норвежките кленове също са силно нападнати от листни въшки през лятото. След това медената роса капе и от тях.

Виж коментарите (8)

Още по темата (309):
23.05.2024 Варненци сигнализираха за опасност на голям варненски булевард
23.05.2024 Измиха важна улица във Варна заради 24 май. Тя взе, че пропадна
23.05.2024 Много опасно: Невидими знаци може да причинят катастрофи във Варна
22.05.2024 Варненка: Ако направиш забележка на клошаря - може те изчака на другия ден и да те заколи
21.05.2024 Варненци възмутено: Тази гнусотия трябва да бъде изчистена
20.05.2024 Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска градинка
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).