Водата във Варна поскъпва?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (17)
08:56 / 22.05.2023
11581
Водата във Варна ще поскъпне. Това стана ясно, макар и индиректно, от проведената във Варна среща инициирана от регионалния министър Иван Шишков с областния управител Марио Смърков, кмета Иван Портних, управителя на ВиК инж. Веселин Русев и изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева. На нея бяха обсъдени най-важните и спешни инфраструктурни и ВиК проекти в областта.

Най-горещата тема на нея бе проблемния водопровод в "Бриз", който за няколко дни дефектира два пъти и превърна част от града във Венеция. На срещата бе решено да стартира авариен ремонт на най-компрометираната му отсечка - която е с дължина от 160 метра. Дейностите ще бъдат финансирани от ВиК – Варна. При необходимост ще бъде отпуснат кредит от "Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Разрешението за ползване на авариралия водопровод е от 2008 г. Със сигурност има проблеми във времето назад. Искам да разбера защо този водопровод дефектира, има ли някакво напрежение с поддръжката на ВиК във Варна, каза още министър Шишков.

Инвеститор е било Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Община Варна е издала разрешението за строеж. Всички институции започваме да търсим проекта. Установихме, че той липсва както в МРРБ, така и в община Варна. Това е обезпокоително, отбеляза министърът. И допълни, че ще бъде направен анализ на изпълненото, за да се знае какъв е мащабът на необходимите ремонтни дейности. Оттук нататък стъпваме на наследството и започваме да решаваме проблемите, каза Иван Шишков.

След спешния ремонт на отсечката, ще баде направен цялостен преглед на останалата част от магистралния водопровод. Ако се наложи и там ще бъдат подети ремонтни дейности.

Всичките тези строително-монтажни дейности, които са много належащи, но и непридвидени, ще глътнат много финансов ресурс от ВиК-Варна. Това неминуемо ще доведе до предложение до Комисията за енергийно и водно регулиране за увеличение цената на питейната вода, тъй като тези разходи, които дружеството ще направи, все от някъде трябва да бъдат върнати, коментираха специалисти за Varna24.bg. Лошата новина е, че този магистрален водопровод вече не е в гаранция. Така че освен хилядите литри вода изтекли от пробойната при двете му спуквания, както и ремонта на участъка (подмяна на тръба, изкопни дейности, преасфалтиране на път), както и множеството други малки аварии по ВиК-системата в града и областта, която отдавна плаче за пълна подмяна (само за пример - две рекички няколко дни квасиха ул. "Любен Каравелов" и ул. "Стефан Караджа") ще бръкнат в джоба на дружеството. Отдавна остарялата ВиК система и постоянните й кърпежи е единствената причина за постоянното покачване на цената на живителната течност в морския град и региона.

Цената на кубик питейна вода във Варна от началото на тази година е 4.95 лева. Според одобрения бизнес план на дружеството за 5-годишен период до 2027 г. цената на кубик във Варна трябва да стигне 6 лева. Таванът обаче може да бъде достигнат и по-рано, заради подобни форсмажорни обстоятелства.

Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).