Водородна печка изобрети десетокласник от ПГЕ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:52 / 29.04.2011
7401
Бивши и настоящи ученици от
ПГЕ:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Водородна печка, аеродинамичен тунел, магнитен двигател, фотоволтаична климатична инсталация за пчелни кошери, термоядрен реактор, енергоспестяващи пасивни къщи, еко бензиностанции, фотоволтаични панели и ветрогенератори. Тези находчиви и интересни проекти за възобновяеми и енергоспестяващи енергийни източници демонстрираха във Варна в петък ученици и учители от професионални гимназии от цяла България. Втората национална ученическа конференция "Енергия на бъдещето" се организира от Професионалната гимназия по електротехника във Варна.

Едно от най-атрактивните изобретения сред тях беше водородната печка на находчивия ученик от 10 клас на варненската Професионална гимназия по електротехника Стефан Димитров. Според него, уредът може да се използва за отопление на помещения или за генератор при автомобили. Той твърди, че печката му е 3 пъти по-ефективна от климатиците. Като генератор пък се поставял в багажника или двигателя на автомобила, като така повишавал с 35% мощността, а разходът на гориво намалявал с 30%.

Младият изобретател обясни, че е доразработил съществуваща разработка на американци, като е увеличил нейната ефективност и намалил цената й. Американците, патентовали системата, продавали чертежите и най-трудните за намиране части за 600 долара. Докато прототипът на ученика струвал само 250 лв. с пазарна цена близо 300 лв. Десетокласникът сподели, че занапред има желание да работи по проекти за източници с намалена консумация на енергия, защото така помага както на себе си, така и на цялото човечество.

Друго интересно изобретение беше нестандартната фотоволтаична климатична инсталация за пчелни кошери на ученика от 11 клас на бургаската гимназия по електротехника Никола Чакъров. Идеята за неговото изобретение е дошла от преподавателката му инж. Стоянка Джигарова, която се занимавала с пчеларство. Тя искала да намери решение на проблемите с прегряването на пчелите през лятото и тяхното измиране от студа през зимата, а също и от вкисването и втечняването на меда в районите с висока влажност. Ученикът разказа, че изобретението му се основава на елементите на Пелтие. Чрез протичане на прав ток, вентилатори и радиатори, от едната страна уредът загрява, а от другата охлажда и същевременно изсушава меда. Опитите показали, че за един час работа, уредът променил температурата на кошера в желаната посока със 7-8 градуса. Предстои изобретението да бъде патентовано, коментира инж. Джигарова.

12-те проекта, демонстрирани с макети по време на конференцията, са били избрани като най-атрактивни от професионална комисия сред общо 23 презентации, 2 доклада и 2 сайта, участвали в конкурса. Участие са взели гимназисти и преподаватели от градовете Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас, Шумен, Плевен, Стара Загора, Димитровград, Габрово, Мездра и Перник. Авторите на отличените проекти са наградени с комбинирани измервателни уреди, а останалите участници са получили поощрителни награди.

Аз също съм възпитаник на Техникума по електротехника във Варна и се гордея с новото предприемчиво поколение, коментира областният управител на Варна Данчо Симеонов, който присъства на ученическата конференция. Той сподели, че на 10 май предстои изграждането на фотоволтаичен парк, а в края на лятото ветрогенераторни паркове ще се строят в Суворово, Вълчи дол и Ветрино. По думите му, предстои да се въведе използването на термални води в Техническия университет.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).