Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Военните училища стават достъпни за жени
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 14.06.2010Коментари (0)804
© Impact Press Group
Висшите военни училища у нас да станат напълно достъпни за жени, обеща във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му догодина или най-късно през 2012 г. във военните университети ще отпаднат ограниченията при кандидатстването на представителки на нежния пол. Именно откриването на прием за всички специалности във военните училища бе едно от основните искания на Сдружението на жените военнослужещи, което заедно с Движението за обновление на българските региони проведе във Варна четвърти поред обучителен семинар за равнопоставеността на половете в армията. Според дамите под пагон пет специализации остават затворени за жените, като сред тях например е летец на изтребител.

Ангелов възприе положително и желанието за назначаване на съветник по въпросите на равнопоставеността на половете в министерството. Според него обаче приоритетно трябва да бъде назначен експерт за мисиите зад граница. Министърът не пропусна да отбележи, че има трима съветници, един от които жена. Относно друго искане на дамите в армията - за откриване на гореща линия за сигнали за тормоз и други проблеми, Ангелов заяви, че винаги е готов да откликне. Всеки може да се обръща към мен, включително и за сексуален тормоз, подчерта министърът. Той информира, че си е поставил за цел да отговаря до 30 дни на отправени към него въпроси, предложения или сигнали. В случай че авторът им не получи отговор до месец, да ги изпрати отново, посъветва Ангелов. Преди време той решил да си разпространи личния e-mail, но наблюденията му показват, че той се превърнал в бюро жалби.

Той застана и зад стремежите жените в армията да се издигнат по-нависоко в йерархията. В момента представителките на нежния пол представляват 13 на сто от състава на въоръжените сили, но нито една от тях не заема ръководен пост. Най-малко е участието на дамите в Щата по отбраната, отбеляза министърът. Той обаче отчете, че броят на жените в родната армия е почти равен на този в страните-членки на НАТО.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: