Военноморският музей представя най-новите си експонати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:30 / 21.02.2017
1134
На 24 февруари (петък) от 11.00 часа в зала "Морски сговор" на Военноморския музей на бул. Приморски, № 2 във Варна ще бъде открита традиционната годишна изложба "Многото пътеки към морската история '2016". 

Тя представя част от артефактите, получени от музея през изминалата година и е знак на признателност към всички, които дават своя принос за обогатяване на фонда на ВММ и показват съпричастност към мисията да съхраним морската ни история.

В изложбата ще бъдат представени лични вещи и документи на български офицери - на адмирал Христо Контров, на капитан I ранг Стефан Донев (1928 - 1984), на полковник Панайот Георгиев - участник в Балканската и в Първата световна война. Сред новите постъпления е течение на емблематичния в-к "Вапцаровец" - издание на ВВМУ, включително алуминиевите плаки на един от броевете. Обгорена посуда напомня за унищожения от пожар през 1983 г. речен товаро-пътнически кораб "Георги Димитров" (бивш "Цар Борис III"). Сред експонатите ще бъде гипсовият барелеф на капитан Георги Георгиев на скулптора Павел Джеферов, дарен от наследниците му. Интересни са и получените от военните формирования предмети - преносимо медицинско оборудване, командирско сандъче, учебни мишени, специално защитно облекло.

Посетителите на Военноморския музей вече могат да разгледат изложената във външната експозиция корабна лодка тип "Барказ", получена от първи дивизион на Пункт за базиране - Варна. Снимки и документи илюстрират различни събития и процеси от историята на водния транспорт.
Изложбата ще бъде отворена за посещение до 20 април.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).