Возят гратис варненци на електромобили пред Катедралата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
14:47 / 08.07.2015
2626
Всеки варненец или гост на града може да тества днес до 18 часа колко безшумно и леко се пътува с електромобил, предаде репортер на Varna24.bg. 

Две возила на ток са паркирани пред Катедралата в морския град, като инициативата е част от зеленото турне GO GREEN.
Събитието е организирано от Клъстер "Инвеститори в Зарядна Инфраструктура и Електрически Превозни Средства" в рамките на проект, изпълняван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013.

"Целта ни е да покажем ползите от електрическото гориво. Клъстърът подпомага нормативно регламентирането на зарядните станции във всяка община като елементи на градското обзавеждане и електромобилите като алтернативен вариант на превоз в града. Варна вече има такава зарядна станция, подобни са изградени в Стара Загора, Добрич, Бургас, предстои монтаж и в Пловдив", каза Весела Шаранкова, зам.председател на клъстъра. 

Събитието е организирано в сътрудничество с Община Варна. Предстои да бъде обсъдена възможността по специално създаден маршрут да бъде пуснат експериментално автобус, който работи изцяло на ток. Пробите трябва да траят около три месеца, за да се види доколко е ефективен подобен транспорт и дали е възможно въвеждането му като цяло в градския транспорт. 

Стана ясно още, че паркирането на електромобили е безплатно във всички платени зони в страната. Освен това от клъстъра ще се борят за допълнителни екстри кат отпускането на еднократни помощи за закупуване на ел.возило или определени данъчни облекчения. 

На този етап е доказано, че предвижването с електромобил е 2,5 пътни по-евтино от използването на дизел при автомобил със среден разход на гориво 6,5 на сто.

В края на миналата година в България има регистрирани 497 електрически и 1031 хибридни превозни средства, зарядни станции са 24. Бизнесът пръв разбра ползите: електрическият транспорт е в пъти по-евтин за поддържане. Вече има примери на електрификация на фирмени флотилии: всички превозни средства, закупени през последните две години са електрически.

Според Българската Асоциация Електрически Превозни Средства (БАЕПС) до 2020 година общият брой електрически и хибридни превозни средства в България ще надмине 30 000.

Предтои проектът GO GREEN да бъде представен в Бургас и Пловдив.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).