Вписват част от древния Одесос в новия център на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:10 / 22.01.2015
2776
Откритите находки от древния Одесос при изкопните работи по бул. "Княз Борис I" ще бъдат вписани в пешеходната зона на Варна. Това не би трябвало да забави ремонта на центъра, предстоят разговори с експерти за начина на социализиране на древните останки в градската среда. Това обяви кметът Иван Портних, който заедно с директора на Регионалния исторически Музей Валентин Плетньов разгледа артефактите.

Освен делвата, изровена преди ден, която по първоначални данни на археолозите е от 4-5 в., ремонтът откри и части от крепостната стена на античния Одесос, която е много по-ценна и важна за историците.

"Археолозите първоначално я търсеха при ремонтните работи, които се извършваха на площад "Независимост", но находката се оказа тук. Радвам се, че се намира на пешеходния ринг и хората ще могат да видят с очите си част от древната история на Варна", допълни Иван Портних.

Архитекти, проектанти и археолози търсят варианти за социализиране и на гробницата, открита още от братя Шкорпил - между филиала на театъра и сградата на Държавния архив, която също попадна в обхвата на ремонта на центъра. Средствата за вписването на древните обекти в новата градска архитектура ще бъдат заделени от общината.

Проектът за пешеходния ринг най-вероятно ще бъде с разширен обхват, вярвам, че ще бъдат одобрени проектите за ремонт в участъците от "Севастопол" до входа на Морската градина и участъците по улиците "Преслав" и "Сан Стефано" за връзка с големите и Малките римски терми, пристанището и морска гара. Със средствата, които ще отделим за ремонт на Морската градина, който ще стартира надявам се другия месец , маршрутът да продължи покрай басейн "Приморски" и Военноморския музей до Фестивалния комплекс. С реализацията и на тези участъци можем да кажем, че ще бъде завършен пешеходния ринг, каза Иван Портних.


Виж коментарите (2)

Още по темата (97):
10.09.2015 Ремонтът на ларгото започва в края на месеца
09.06.2015 Слагат "Черната роза" в градската градинка
09.06.2015 Варна посреща туристи с капани по ларгото
29.05.2015 Започна премахването на дървета в лошо състояние в центъра
26.05.2015 7 пъти пренареждат паветата на новата настилка над тунела на ул. "Шипка"
18.05.2015 Общината с отговор за анекса за удължаване на договора за ремонта на
центъра
Още новини от Новини от Варна:
23 са регистрираните нарушения във Варна преди утрешните избори 
Пиян украинец вдигна варненската полиция на крак: Не съм терорист...
Отцепиха плажната ивица в централната част на Варна – полиция и з...
Под пълна пара са ангажираните с изборите във Варна
Ресторантите по Северното Черноморие и този сезон ще се опитат да...
Варненци излизат на протест днес: Бездействието убива децата ни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).