Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Вратите на висшите училища във Варна отвориха за прием на документи
Автор: Екип Varna24.bg 12:30 / 16.06.2011Коментари (2)4027
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Жегата за кандидат-студентите започна. Някои вече се потиха на предварителните изпити през април, други тепърва ще усетят какво е да седнеш в аулата пред листите. От вчера е отворена процедурата за подаването на документи за надпреварата.

Оценките от матурите ще се използват като балообразуващи почти навсякъде. Хуманитарните специалности във Варна са ограничени, така че тези, които ги търсят, особено в държавния сектор, могат да се насочат към западната част на страната.

В момента управляващите мъдрят нов закон за висшето образование. Миналата седмица дори се опитаха да игнорират студентите при вземането на важни решения, но последните обявиха готовност за национален протест и "отгоре" уж им обещаха преговори.

И така с висше или без, всеки си преценява сам, но за тези, които искат да се самоусъвършенстват, макар и в несъвършена система, възможностите край морето са няколко, ако разбира се, не съвпадат с изпити в други градове.

С ново академично ръководство ще посрещне следващата вълна студенти Икономическият университет в града. Ректор вече е Пламен Илиев. Тази година вузът ще приеме близо 2700 първокурсници за бакалаври. Магистрите ще достигнат 1700, с което капацитетът ще се запълни 100%. В процес е нова цялостна акредитация, издава още ръководството.
Приемните изпити тази година отново ще бъдат тема или тест. Определящи ще са и оценките от матурите.
В срок от 21 юни до 6 юли всички кандидат-студенти, включително и явилите се на предварителни изпити, трябва да подадат заявки за участие в кампанията.
Изпитите започват в 9 часа преди обяд и в 14 - след обяд.
Проверката по география на България е на 11 юли. Същия ден от 13,30 могат да се явят желаещите за история. По същото време, отново от 13,30 се събират мераклиите за икономика. Езиковите възможности ще се проверяват на 13 юли. Българският език и литература е насрочен за 15 юли, а математиката - за същия ден, но в следобедните часове. Явяващите се трябва да носят със себе си компютърна разпечатка с талон и документ за самоличност. При добро представяне те ще могат да избират измежду 17 икономически специалности.

Въпреки проблемите със сградата Колежът по туризъм обяви прием и тази година. Срокът за подаване на документи там е от 1 до 11 август, а изпитите започват два дни по-късно.

В Медицинския за специалностите медицина, дентална медицина и фармация отново ще се проведат писмени конкурсни изпити по биология и химия. Там не се изисква оценка от матура, а се удвоява полученият резултат.
За професиите в Медицинския колеж важи тест по биология. За зъботехник се полага изпит по моделиране. За бакалавър по здравен мениджмънт се използва оценката по БЕЛ от ДЗИ. За магистри по здравен мениджмънт и управление на здравните грижи приемът е на база конкурс по документи. Оценява се мотивационното писмо. Предвидено е и есе по зададена тема.

Подаването на документи в базата стартира вчера и ще продължи до 28 юни за основните специалности. За колежа заявки се подават по същото време и от 4 юли нататък.
На 1 юли е проверката по биология. Химията е планирана за 12-и същия месец.

На 18 юли ще има тест по биология, а моделирането за зъботехниците е на 20-и.

На 8 и 15 юли ще се проведат още 2 изпита за колежа, а на 11 и 12 юли ще има конкурс по документи. Есе по зададена тема ще измислят кандидат-магистрите за управление на здравните грижи на 14 юли.

Общо 1110 студенти редовно обучение ще приеме Техническият университет във Варна тази година по 23 бакалавърски и магистърски специалности. Това прави с 27% повече студенти от предишни години, обясняват от вуза. Новите места са 329 за редовно и задочно обучение. 255 ще са първи курс задочно. По 30 студенти, само редовно обучение, ще бъдат приети в двете нови специалности: "Софтуерни и интернет технологии" и "Технологично предприемачество и иновации".

Стартира и онлайн подаването на документи за кандидатстване във вуза. То ще продължи до 30 юни 2011 г. От 20 юни до 5 юли ще се приемат документи в бюрата в цялата страна. Ден по-късно, на 21 юни, започва приемът на документи в самия ВУЗ.

Почти целогодишно се приемат документи във ВСУ "Черноризец Храбър" - от 24 януари до 30 септември. Провеждането на конкурсните изпити там е от 17 декември 2010-а до 28 септември 2011-а. Най-атрактивната форма за проверка на интелекта е есе по общественозначима тема. Има и проверки по история, БЕЛ, математика, чужд език и др. Резултатите се обявяват до 7 дни след всеки изпит. Записването след класиране е отново до 30 септември. Нужно е само да се подаде молба до ректора, оригинал и копие на дипломата за завършено средно или висше образование, оригинал и копие на сертификати за чужд език или компютърни умения (при наличие на такива), да се представи лична карта и фактура за платена такса за участие в кандидатстудентския конкурс.

През учебната 2011/2012 г. ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" ще приема студенти за "Корабоводене", "Корабни машини и механизми", "Електрообзавеждане на кораба", "Корабна радиоелектроника", "Технология и управление на флота и пристанищата", "Технология на кораборемонта" , "Речно корабоплаване" , "Океанско инженерство" и "Мениджмънт на водния транспорт", което е нова специалност за академията.

При редовна форма на обучение срокът е 4 години, а при задочна - 5 години. Завършилите училището получават образователно-квалификационна степен бакалавър.
Кандидатстването е чрез полагане на писмен конкурсен тест по математика или без полагане на такъв тест. Студенти се приемат и при кандидатстване с оценките от дипломата за средно образование.

Кандидат-курсантите във ВВМУ "Н.Й. Вапцаров" полагат писмен конкурсен тест по математика, писмен тест по английски език, изпит по физическа подготовка, проверка на здравословното състояние и проверка на психичната пригодност. Желаещите да участват в класирането заявяват това на 21 юли.

За всички с местоживеене извън община Варна е предвидена възможност за online попълване и изпращане на състезателния картон.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Pina Ilieva
премахни филтъра

0
 
 
само не кандидатствайте в свободния :) иначе успех !
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абитуриентски балове
Интегриран градски транспорт на Варна
49-ото Народно събрание
Матури 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: