Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Връчиха награда "Варна" на 40 личности и колективи
Автор: Стоян Маджиров 16:04 / 22.05.2019Коментари (0)876
Общо 40 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието бяха отличени с награда "Варна“ на тържествена церемония днес, организирана от дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна.

Приветствия отправиха председателят на ОбС Тодор Балабанов и кметът на Варна Иван Портних. "Носете наградата с чест, достойнство и отговорност! Всички дейци на образованието, на науката и културата са ценни за Варна, защото резултата от Вашия труд е онази добавена стойност в нашия живот, която дава смисъл“, обърна се кметът към хората в зала "Пленарна“. Тази година с решение на ОбС-Варна и по предложения на граждани, организации и институции с награди са удостоени:

ГОЛЯМА НАГРАДА "ВАРНА":

Гаро Левон Кешишян – фотограф-художник, за високи постижения и принос към българската и световна фотография;

Хор на варненските момчета и младежи при Хорова школа "Проф. Марин Чонев“ – Община Варна с диригент Дарина Кроснева – Стаменова – за ярки художествено-творчески постижения и отбелязване на 50-годишния юбилей на хора

Носителите в сферата на културата:

І. ЛИТЕРАТУРА

Ангел Христов Дюлгеров – за постижения като литературен критик с многобройни публикации в централния и местния печат

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Школа по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение "Дедал", с ръководител Дарин Димчев Сотиров – за уникалните проекти и дръзновените идеи на младите таланти, школата се е превърнала в един от символите на младежкото творчество в град Варна

ІІІ. ТЕАТЪР 

Екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип, изпълнители и актьорски състав за постановката "Драконът“ от Евгений Шварц.

Веселина Методиева Михалкова – за блестящо изпълнение в премиерните постановки "Магьосническо езеро“ по А. П. Чехов и "Телефонът на мъртвеца“ от Сара Раул в ролите на Аркадина и г-жа Готлиб.

Пламен Владимиров Георгиев – за блестящото му превъплъщаване в ролята на Р. Ф. (Ар Еф) Симпсън от мюзикъла "Да пееш под дъжда“ и в ролята на Бил Лезли в "Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни

 

IV. МУЗИКА 

Евгения Димова Паскова – старши преподавател по цигулка в НУИ "Добри Христов“, за дългогодишна концертна дейност и педагогически успехи.

 

V. ОПЕРА (изпълнителско изкуство) 

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и изпълнители – симфоничен оркестър, солисти, хор и балет на Държавна опера – Варна за мюзикъла "Да пееш под дъжда“ по сценарий на Бети Комдън и Адолф Грийн. 

Александър Димитров Мутафчийски – за режисурата му на спектакъла “Царицата на чардаша“ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

VІ. ТАНЦ 

Ансамбъл за народни песни и танци "Одесос“ при ОД на МВР – Варна с художествен ръководител Радослав Йовев Иванов – за 65-годишнината на ансамбъла и представяне на традиционната българска култура и фолклор на Варненска област по света, на високо художествено ниво. 

Любомир Петров Кацаров – за принос в развитието на балетното изкуство и педагогическата му дейност (един от първите солист-балетисти на варненска опера).

Димитричка Стоянова Кателиева – за принос към танцовото изкуство в град Варна и работата й с младите хора.

VІІ. КИНО 

"4 Френдс студио“ с творчески ръководител Мирослава Василева Арнаудова – Евстатиева – за реализиране на проекта – класическа куклена анимация със заглавието "Вълшебното копче“ и филма "Тайната на Пипин“.

Вилиана Иванова Кръстева – за въвеждане на нова документална постпродукция – "Репетиция“ по БНТ 2.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Тодор Димов Даскалов – за особен принос в проектирането и реализацията на сгради паметници на културата в град Варна.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Доно Цветков Славчев – за принос към електронните медии и 25-годишнината на авторското му предаване "Може би ДА“ за българска поп-рок музика, което се излъчва по Радио Варна на БНР.

Виолета Микова Тончева – за постиженията й като журналист и автор на изследвания и критически текстове за медии, литература, визуални изкуства и архитектура.

 

Носителите на награда “Варна" в сферата на науката и висшето образование са:

I . ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Кап. I ранг проф. д-р Калин Спасов Калинов – за научен проект "Аспекти на теорията на организациите“.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д-р Галина Николова Шамонина – за проект Международна квалификационна школа "Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд“.

 

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Доц. д-р Йордан Радков Димитров, дм – за цялостната научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на пневмологията и фтизиатрията.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:   Екипът на "Център по интервенционална рентгенология“ към УМБАЛ "Света Марина“ – Варна с ръководител д-р Чавдар Христов Бъчваров – за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в интервенционалната рентгенология във Варна.

 

III . ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Проф. д-р Зоя Костова Младенова – за научно изследване "Трансформационни процеси в областта на икономическата теория в България през периода 1990-2011г. (поглед отвътре)“.

 

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Н аучен колектив с ръководител доц. д-р инж. Милена Тенчева Кичекова – за Международен проект за креативни умения "Варна спагети инженеринг“.

 

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Гл. ас. инж. Силвия Димитрова Кирилова – за разработката "Алтернативен метод за оценка на коефициента, отчитащ външните условия в индекса за енергийна ефективност на корабите“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р инж. Стефан Николов Кюлевчелиев – за разработката "Метод за предпроектно изследване на хидродинамиката на подводен апарат при мисия в близост до свободната водна повърхност“.

Носителите на награда "Варна“ 2019 г. в системата на предучилищното и училищното образование са:

І. "Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка

Радина Росенова Узунова – ученичка от ХII клас в Първа езикова гимназия .Носител на престижни литературни награди с утвърждаване авторитета на гимназията на национално и регионално ниво. Първа награда на Националния конкурс“Любовта в нас“, втора награда на Национален конкурс "Христос воскресе – радост донесе“ и много други.

Александър Тонев Кръстев – ученик от ХII клас в МГ "Д-р Петър Берон“. Високи постижения в областта на информатиката, математиката и физиката. Медалист от международни и национални състезания и олимпиади.

 

ІІ. "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка

Теодор Димитров Христов – ученик от ХII клас в Спортно училище "Георги Бенковски“, национален състезател по "кикбокс“. Отлично представяне на световно първенство в Италия, второ място на Световна купа в Унгария и множество първи места от държавни лични и отборни първенства.

ІІІ. "Учител на годината" в областта на предучилищното образование

Юлияна Божимирова Ангелова – старши учител по музика в ДГ № 18 "Чайка“. Нейни възпитаници се представят успешно на концерти, конкурси и фестивали.

Елена Савова Колева – главен учител в ДГ № 42 "Българче“. Доказан професионалист, с усет към новото и нестандартното. В работата си проявява проектно-изследователски подход и развива творческо мислене в децата.

 

ІV. "Учител на годината" в областта на обслужващите звена

Няма номинации.

 

V. "Учител на годината" в областта на основното образование

Галина Парашкевова Парушева – Радева – учител по изобразително изкуство в ОУ "Захари Стоянов“. В работата си прилага оригинални и иновативни методи, а нейни възпитаници се класират на призови места на регионално, национално и международно равнище.

 

VI. "Учител на годината" в областта на средното образование

Палмира Здравкова Дачева – старши учител по философия в МГ "Д-р Петър Берон“. Работи с даровити деца в областта на философските науки. Учениците й печелят първи места и медали от национални философски олимпиади и състезания. Участва в конференции, работи по проекти и програми.

 

VII. "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка

Красимир Стефанов Кирилов –   дългогодишен преподавател по спорт "кикбокс“ в Спортно училище "Георги Бенковски“. Изявен професионалист с доказан принос в развитието на спорт "кикбокс“ във Варна и България. Учениците му са носители на държавни и международни отличия.

 

VIII. “Колектив на годината" в областта на предучилищното образование

Детска градина № 17 "Д-р Петър Берон“ с директор Драгомир Николов Бакалов . Колективът е ориентиран към всички нови тенденции и виждания за развитие на предучилищното образование. Дейността на детската градина е насочена към формиране на отношение към природосъобразен и здравословен начин на живот.

 

Детска градина № 8 “Христо Ботев" с директор Веска Добрева Янакиева. Дейността на колектива се отличава с новаторство и инициативност. В ежедневната си работа педагозите прилагат оригинални образователни стратегии и политики. Носители са на редица награди от различни участия.

 

ІХ. "Колектив на годината" в областта на основното училищно образование и обслужващите звена

Основно училище "Захари Стоянов“ с директор Тодорка Димитрова Колева. Колективът се отличава с висок професионализъм, новаторство и инициативност. Успешни изяви на учениците на състезания, олимпиади и проекти, както на национално така и на европейско ниво.

Основно училище "Св. Иван Рилски“ – Варна с директор Димитър Василев Димитров. Колективът прилага иновативни методи и подходи за повишаване на мотивацията на учениците за разширяване кръгозора им и опознаване на ползите от образованието.

 

Х. "Колектив на годината" в областта на средното училищно образование и обслужващите звена

Математическа гимназия "Д-р Петър Берон“ с директор Павлин Панов Петков. Гимназията има цялостен принос в развитието на образованието както във Варна, така и в страната. Професионализмът, ентусиазмът, колективният дух на учителите, с активното сътрудничество на ученици и родители, водят до изключителни резултати.

Национално училище по изкуствата "Добри Христов“ с директор Йорданка Любомирова Манева. Училище с дългогодишна и богата история, свързана с развитието на културата във Варна, страната и чужбина. Многобройни са националните и международните награди на учители и ученици.
Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Войната в Сирия
ТВ и шоу сезон 2019/2020 г.
1 март 2020 година
Водни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справи общината с почистването на снега?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
©2008 - 2019 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: