Връчват награди "Варна" в областта на образованието и културата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:40 / 23.05.2018
1897
В навечерието на 24 май, Денят на славянската писменост и култура, на официална церемония днес в Зала "Пленарна" на общината ще бъдат отличени тазгодишните носители на награда "Варна" в областта на образованието и културата.

Общо седем личности и колективи ще вземат награда "Варна“ за 2018 г. в сферата на науката и висшето образование.

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. - за научно-творчески постижения, преподавателска дейност в областта на езикознанието и общия й принос в утвърждаването на град Варна като международен езиков център. Предложениe от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна.
      
КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Света Марина“ - Варна с ръководител д-р Калин Колев Михов - за принос в развитието и прилагането на иновативни медицински методи и технологии в ортопедията във Варна“. Предложениe от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител доц. д-р Валентина Русева Тодорова – за научно постижение по проект "Проучвания на състоянието на морската околна среда и подобряване на програмите за мониторинг, разработени съгласно РДМС (ISMEIMP). Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. д-р Росен Николаев Николаев - за монографията му "Оптимизиране планирането на производствено–транспортни дейности на предприятието с относителни критерии“. Предложение от Икономически университет – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител капитан II ранг проф. д-р Мирослав Йорданов Цветков - за научния проект "Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България“. Предложение от ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров“.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогически постижения в областта на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. Предложение от ВВМУ  "Никола Йонков Вапцаров“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с ръководител проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет  на  ВСУ "Черноризец Храбър" - за проект Студентска лаборатория "Варна - град за хората“ съвместно с Община Варна. Предложение от ВСУ "Черноризец Храбър“.

Голямата награда "Варна" се присъжда на Валери Станков – за цялостно творчество, с доказан принос в областта на поезията.

В категория "Литература" е отличен Панко Анчев - за издаденото литературно – критическо изследване "В зоната на разпада“.

В категория "Изобразителни изкуства" наградата е за Пламен Аврамов – за представяне на юбилейната му изложба за скулптура и рисунка през 2017 г. в Градска художествена галерия "Борис Георгиев“.

Актьорите Симеон Лютаков и Цветина Петрова са призьорите в категория "Театър". Лютаков - за забележителното му представяне в ролята на полицая Давид в "Едноокият цар“ от Марк Креует, включително и на два международни фестивала в Сърбия и Черна гора,  а Петрова -  за блестящото й изпълнение в премиерната за България постановка "Влюбеният Шекспир“, съобщава Дарик.  В категория "Музика" печели духовият оркестър на Военноморските сили с диригенти капитан III ранг Мирослав Трифонов и капитан – лейтенант Георги Зайранов, както  и  Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни постижения в областта на музиката.  

Балетният състав на Варненската опера е награден в категория "Опера". Номинацията е за екипа, реализирал балета "Лебедово езеро“ с хореограф Светлана Тоншева.   

В категория "Танц" Милена Попова е отличена като хореограф, педагог и ръководител на балет "Мелади“, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа. Академичният танцов театър "Черноризец Храбър" с художествен ръководител проф. Петър Атанасов бе номиниран за постижения в танцовото изкуство.

В категория "Кино" екипът на БНТ Варна е отличен за документалния филм "Около света за 202 дни“. Сценарист е Бистра Варнева, оператор е Георги Христов, компютърният монтаж е на инж. Светлана Николова, режисьор е Мариета Бобева. Филмът е посветен на околосветското плаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата "Кор Кароли“.
      
В направление "Журналистика" наградата отива при Емилиян Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата филма на БНТ 2 Варна "№1 –Туризмът: Светският блясък на Варна“ и "Варна време за шоу“.

В категория "Архитектура" няма номинации.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).