Все по-често се открива пряка връзка между агресията на пътя и употребата на наркотици във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:43 / 21.08.2020
2623
На 20.08.2020 г. се проведе редовно заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества. Акцент в заседанието беше представянето на тенденциите от Градския годишен доклад за употребата и разпространението на наркотици в гр. Варна, съобщиха от Община Варна. Ето какво сочат данните:

Най-малко всеки четвърти варненец, на възраст над 15 години, е употребил (поне веднъж в живота си) някакво незаконно наркотично вещество.

Сред пълнолетното население не се наблюдават различия по отношение на образователно ниво, социален статус или полова принадлежност.

Като цяло употребата и за двете групи (подрастващи и възрастни) има характер на експериментиране или е инцидентна/нередовна консумация, с цел забавление.

Марихуаната остава най-разпространената дрога сред всички възрастови групи.

На второ място се нареждат амфетаминови производни и кокаин.

Опиатите/опиоидите са значително по-слабо разпространени, в сравнение с минали години, когато хероинът беше проблемно вещество №1.

Наблюдава се слабо търсене на нови психоактивни вещества, както и на хашиш и халюциногени.

При 2/3 от пациентите, хоспитализирани с психично/поведенческо разстройство, дължащо се на употреба на психоактивни вещества причината е комбинирана зависимост към стимуланти, алкохол и марихуана.

Спрямо минали години е намалял броя на лицата със зависимост към опиоиди (хероин и др.). През 2019 г. те съставляват около 30% от всички потърсили болнична помощ. За сравнение, през периода 2001-2010 г. тези пациенти са съставлявали повече от 80% от хоспитализациите.

Най-масово продаваните наркотици са марихуаната и метамфетаминът.

Марихуаната на пазара има български произход и е била отгледана във външни насаждения или в закрити домашни оранжерии. Във Варна не се наблюдава предлагане на марихуана от чуждестранен внос.

Метамфетамините се произвеждат в домашни "лаборатории“ от медикаменти и химични вещества, които се продават свободно в търговската мрежа.

През 2019 г. са заловени следните количества наркотични вещества: хероин - 123 гр., кокаин – 25.5 кг., амфетамини (прах) – 1.07 кг., метамфетамини – 1 кг. и канабис (зелена маса) - 15.3 кг.

На територията на ОД на МВР Варна са извършени общо 402 полицейски задържания и същият брой досъдебни производства, свързани с наркотични вещества. Приключени 75 наказателни дела, свързани с наркотици, по които са осъдени 90 лица.

Все по-често се открива пряка връзка между агресията на пътя и употребата на наркотици от водачите на МПС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).