Все повече хотелиери във Варна наемат работници от други страни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:53 / 26.06.2018
1517
Все повече хотелиери по Черноморието наемат работници от други страни. До средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени над 600 уведомления от работодатели, назначили служители от трети страни. Очаква се до началото на юли двойно да се увеличат сезонните работници от чужбина, съобщава БНТ.

От няколко години туристическият бранш по Черноморието разчита на персонал, в който работниците от чужбина заемат сериозен процент.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и главен мениджър на верига хотели, коментира:  "Процентите за ваканционните комплекси са в порядъка може би започват от 20, 25 процента и стигат в някои хотели до 50 % с рускоговорящи служители.
Българските кадри в туризма са с приоритет, казват работодателите, но са доволни и от сезонните работници, които пристигат от Украйна и Молдова. Те идват точно в месеците, които са най-натоварени и имаме най-голяма нужда от тях."

За първа година в България са студентките Александра, Анастасия и Виктория. Работят като камериерки и са доволни, че са тук.

Александра Криворотова казва: "Много добре ни посрещнаха тук, много добре, помагат ни във всичко."

Анастасия Мамеко допълва: "Ние пристигнахме с визи за три месеца да работим и да почиваме също."

Виктория Демчик коментира: "За първи път съм тук, но в предходни години мои приятели са работили и тази година отново дойдоха, и ни взеха със себе си."

Инспекцията по труда във Варна също отчита сериозен интерес от страна на бизнеса към сезонните работници от чужбина. И ако в предходни години са констатирани нарушения и са налагани санкции за липса на работни виза, сега работодателите са изрядни.

"Тази година работодателите, които ние сме санкционирали миналата година още от преди месец поискаха, уведомиха ни, че са наели такива работници", заяви Иван Иванов - директор на Инспекцията по труда във Варна.

От Инспекцията по труда предупреждават, че санкциите за нарушителите са повече от сериозни. За работодателите те могат да стигнат до 30 000 лева. Глоби се налагат и на работещите у нас чужденци, ако нямат съответните документи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).